Japan
0

Usvojen rekordan budžet, premijer se bori sa skandalom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Japan je u petak usvojio rekordan budžet za iduću godinu, koji bi uvećao ionako golemi dug zemlje od 484 milijarde dolara, dok je premijer najavio da će se boriti protiv rastućeg sakandala i sve manje popularnosti u anketama javnosti.

Dok prihodi od poreza padaju od izbijanja finansijskle krize, vlada je ispunila ključno predizborno obećanje glasačima i ograničila je nove pozajmice na 44,3 triliona jena, sumu koja je već zabrinula finansijska tržišta, dok se javni dug primakao na skoro 200 posto BDP-a, prenosi Reuters.

Premijer Yukio Hatoyama suočava se s izborima za gornji dom parlamenta u idućoj godini, a neki analitičari tvrde kako bi njegova koalicija mogla doći u iskušenje da potroši više kako bi osnažila ekonomiju koja je tek nedavno izašla iz najteže recesije u Japanu nakon Drugog svjetskog rata.

Hatoyama, čija je Demokratska stranka svrgnula svoga dugodišnjeg konzervativnog suparnika u augustu, ponovio je odlučnost da ostane na položaju usprkos optužbama podignutim u četvrtak protiv dvojice njegovih bivših bliskih saveznika zbog predstavljanja lažnih političkih fondova.

"Volio bih da ispravim sliku o sebi, da popravim to što se treba popraviti, da učinim sve što je u mojoj moći", izjavio je Hatoyama novinarima u petak, stotinu i prvog dana svoje administracije.

"Japanski narod bi još mogao misliti kako je teško moguće da nisam znao (za incident) ali sam sve iskreno rekao i nadam, se da će me razumjeti koliko može", kazao je.

Japanski mediji javili su, ipak, da bi Hatoyama - četvrti japanski premijer u tri godine - mogao podnijeti ostavku ako glasači ne budu vjerovali njegovim objašnjenjima.