Američki predstavnički dom
0

Usvojen plan spašavanja banaka

FENA
U Zastupničkom domu američkog Kongresa u petak je usvojen zakonski prijedlog za stabilizaciju američkih finansijskih tržišta s 263 glasa ZA i 171 PROTIV.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto izjavio je da predsjednik "želi potpisati zakonski prijedlog što prije", možda već danas poslijepodne (po lokalnom vremenu) i time ga pretvoriti u zakon.

Osoblje Zastupničkog doma je saopćilo da će usvojeni zakonski prijedlog poslati u Bijelu kuću odmah.

Prije glasanja u petak vođa demokratske većine u Zastupničkom domu Steny Hoyer zatražio je od svojih kolega da usvoje pakt za finansijsku stabilizaciju. Rekao je da problemi Wall Streeta nanose štetu radnim mjestima, penzijskim fondovima i domovima miliona Amerikanaca.

Njegov republikanski kolega John Boehner također je podržao ovu mjeru, rekavši svojim stranačkim kolegama da bi njeno neusvajanje moglo dovesti do ekonomske krize većih razmjera, krizu koju su, kako je rekao, "vidjeli vrlo rijetko od nas".

Senat je već usvojio modificiranu verziju ovog zakonskog prijedloga s dodacima koji bi, kako vjeruju predlagatelji, trebali dovesti do promjene raspoloženja među nekim zakonodavcima i usvajanja zakona.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, prenosi VoA, izjavila je da porezne olakšice i drugi dodaci ne mijenjaju glavni cilj zakona.

Zakonski prijedlog predviđa izdvajanje oko 700 milijardi dolara kojima bi vlada kupila od banaka kreditne obveze koje one ne mogu naplatiti.

Inače, američke berze u iščekivanju ovog glasanja su u zabilježile značajniji rast vrijednosti. Na evropskim tržištima također je u petak rasla vrijednost dionica, međutim, u Aziji svi pokazatelji na berzama zabilježili su pad.