Zastupnički dom Kongresa
0

Usvojen ekonomski plan od 819 milijardi dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio je 819 milijardi dolara vrijedan plan ekonomskih stimulacija predsjednika Obame.

Sa 244 glasova za i 188 protiv, nijedan republikanac nije podržao taj plan, koji njihova stranka kritizira zbog – kako kažu – prevelike rastrošnosti na planu vladine potrošnje, a premalog iznosa posvećenog poreznim olakšicama. Isti plan mora sada biti usvojen i u Senatu prije nego što ga predsjednik može potpisati u pravomoćan zakon.

Predsjednik Obama je objavio saopćenje u kojemu izražava zahvalnost kongresnicima za usvajanje plana, ali i upozorava da bi stranačke podjele mogle usporiti usvajanje zakona u Senatu. Obama kaže da će većina novca iz paketa biti iskorištena odmah i izravno za napore spašavanja ili stvaranja novih tri do četiri miliona radnih mjesta, javio je Glas Amerike,

Ključni senatski odbor već je raspravljao o prijedlogu ovog paketa, dodavši mu daljnjih 70 milijardi dolara u poreznim olakšicama, što bi ukupnu cijenu plana povećalo na gotovo 900 milijardi dolara.