Nakon 13 sati pregovora
0

Usvojen drugi paket pomoći za Grčku od 130 milijardi eura

SRNA
Ministri finansija zemalja eurozone usvojili su drugi paket finansijske pomoći za Grčku od 130 milijardi eura, poslije više od 13 sati pregovora u Briselu.

Grčkoj su potrebna dodatna sredstva da bi izbjegla bankrot 20. marta, kada mora da vrati velike zajmove. U zamjenu, Atina će preduzeti mjere za smanjenje duga na 120,5 posto društvenog proizvoda do 2020. godine.

Poslije pet uzastopnih godina privredne recesije, grčki dug trenutno iznosi više od 160 posto društvenog proizvoda. Euro je odmah ojačao prema drugim valutama poslije vijesti iz Brisela.

Dogovor je rano jutros objavio predsjednik grupe ministara finansija eurozone Jean Claude Junker. On je rekao da će ovaj dalekosežni dogovor dovesti do "veoma značajnog smanjenja grčkog duga" i obezbijediti budućnost zemlje unutar evrozone, prenio je BBC.

"Eurogrupa je u potpunosti svjesna velikih napora koje su građani Grčke već podnijeli", rekao je Junker i dodao da su neophodni "dodatni veliki i zajednički napori grčkog društva, kako bi ekonomija krenula putem održivog razvoja".

Šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Cristine Lagard, koja je takođe učestvovala u pregovorima, rekla je da sporazum "daje Grčkoj dovoljno prostora za obnovu svoje konkurentnosti".

Ona je dodala da će održati dodatne razgovore o Grčkoj na sastanku upravnog odbora MMF-a u drugoj sedmici marta.
Novi sporazum znači da privatni kreditori Grčke morati da prihvate gubitak od 53,5 posto vrijednosti obveznica koje su kupili.

Prvi paket pomoći za Grčku od 110 milijardi nije bio dovoljan da izvuče zemlju iz dužničke krize.

Pojedine članice evrozone sumnjaju da će Grčka ispunjavati svoje obaveze i zahtijevaju uvođenje snažnijih mehanizama koji bi osigurali otplatu dugova.