Svijet
0

Uspostavljeni diplomatski odnosi između Svete Stolice i Ujedinjenih Arapskih Emirata

FENA
Sveta Stolica uspostavila je diplomatske odnose s Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su tako postali 176. država s kojom Vatikan održava diplomatske odnose, javlja KTA.

Sveta Stolica i Ujedinjeni Arapski Emirati jučer su najavili uspostavu punih diplomatskih odnosa, a što će se ostvariti na razini Apostolske nuncijature sa strane Svete Stolice i veleposlanstva Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako predviđa Bečka konvencija o diplomatskim odnosima, stoji u zajedničkom priopćenju.

Vijest je istodobno objavljena u Vatikanu i Abu Dhabiju, glavnom gradu Federacije sedam nezavisnih arapskih emirata, koja se nalazi na srednjo-istočnome dijelu Arapskoga poluotoka uz obalu Perzijskoga zaljeva.

Ta država ima oko četiri milijuna stanovnika, uglavnom Arapa, veoma je bogata naftom i prirodnim plinom. Sedamdeset posto radnika su stranci iz zemalja Srednjega istoka, Pakistana, Indije, Filipina i Bangladeša. Državna religija je islam, a Ustavom je zajamčena sloboda bogoštovlja, za razliku od brojnih arapskih zemalja koje niječu vjersku slobodu.

Procjenjuje se da ima oko milijun kršćana, većinom katolika, koji igraju važnu društvenu ulogu u zemlji i uživaju punu vjersku slobodu. Brojne redovničke družbe bave se obrazovanjem u sedam škola. Ujedinjeni Arapski Emirati pripadaju Apostolskome vikarijatu Arabije, sa sjedištem u Abu Dhabiju, povjerenom biskupu Paulu Hinderu.