Prema podacima UN-a
0

Usporena globalna sječa šuma

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Brzina smanjivanja šumskog pokrivača u svijetu znatno je usporena u posljednjih deset godina, usljed manje sječe u Amazonu i masovnog pošumljavanja u Kini, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

U izvještaju se upozorava da postoje države u kojima šume i dalje nestaju "alarmantnim tempom", dok je Australija pretrpjela veliki gubitak zbog požara, prenosi BBC.

"Sve je manje šumskih područja izvan zone uticaja čovjeka, pa države moraju da pojačaju mjere zaštite i kontrole", izjavio je zvaničnik FAO Eduardo Rohas.

U posljednjih deset godina šumski pokrivač smanjivao se tempom od 13 miliona hektara godišnje, a tokom devedesetih godina prošlog vijeka svake godine nestalo bi 16 miliona hektara šuma.

Nove šume sade se na površini od sedam miliona hektara godišnje, pa je realan tempo nestanka šuma od 2000. godine bio 5,2 miliona hektara za godinu dana.

U ovom trenutku, šume pokrivaju 31 odsto kopna, a najveće ogoljavanje dešava se u Brazilu, Indoneziji i Australiji.

U Brazilu je usvojen politički plan da se deforestacija smanji za 80 odsto do 2020. godine, a ova inicijativa ima podršku državnog rukovodstva.

Program pošumljavanja u Kini ima za cilj smanjenje efekata poplava i zaštitu poljoprivrednog zemljišta, ali se okončava 2020. godine. FAO upozorava da bi problem smanjivanja šumskog pokrivača poslije toga mogao ponovo da postane alarmantan.