Svijet
0

Uspješno operisana djevojčica s osam udova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hirurzi su u južnoj Indiji u srijedu završili tešku 24-satnu operaciju na djevojčici rođenoj sa četiri ruke i četiri noge te izjavili kako se nadaju da će dvogodišnjakinji dati priliku da živi normalnim životom.

"Operacija je prošla sjajno", izjavio je dr. Sharan Patil, koji je predvodio tim od više od 30 hirurga u obavljanju maratonske operacije uklanjanja dodatnih udova Lakshmi, spašavanja njenih unutrašnjih organa i obnove karličnog područja, javio je AP.

"Djevojčica sada može voditi podjednako dobar život kao i bilo ko drugi", izjavio je Patil iz bolnice u južnom indijskom gradu Bangaloreu.

Lakshmi, koju su u njenom selu neki obožavali kao reinkarnaciju Hindu božice, rođena je spojena na karlici s "parazitskom blizankom" koja je zaustavila njen razvoj u materici. Preživjeli fetus apsorbirao je udove, bubrege i ostale dijelove tijela nedovoljno razvijenog fetusa.

"To je veoma rijetka pojava", izjavio je dr. Doug Miniati, dječiji hirurg na Univerzitetu Kalifornija u San Franciscu, koji nije učestvovao u operaciji.

Miniati je izjavio da je operacija bila izuzetno komplicirana ali da su njene šanse za preživljavanje bile veće jer nije bila spojena srcem ni mozgom.

Ljekari su radili cijelu noć kako bi uklonili dodatne udove. Do ponoći je tim neurologa odvojio spojene karlične kosti, dok su ortopedi uklonili veći dio "parazita", pažljivo određujući koji organi i unutrašnje strukture pripadaju djevojčici, kazao je Patil.

Tada je počeo složeni posao obnove donjeg dijela tijela Lakshmi. Operacija je uključivala transplantaciju dobrih bubrega u Lakshmi iz blizanke. Tim je također koristio tkivo iz blizanke kako bi pomoglo u obnovi karličnog područja, u jednom od najsloženijihg djelova operacije, kazao je Patil.

"Izvan svih naših očekivanja, obnova je prošla sjajno. Uspješno smo spojili karlične kosti, pa druga operacija nije bila potrebna", kazao je.

Djevojčica će ipak morati biti podvrgnuta dodatnim tretmanima i eventualnoj operaciji zbog sklupčanih stopala prije nego što bude sposobna da prohoda, kazao je.

Liječnici u Španskoj bolnici u Bangaloreu izjavili su da su operaciju, čije su troškove procijenili na 236.000 dolara, obavili besplatno jer porodica djevojčice nije mogla platiti medicinske troškove.

"Veoma smo zahvalni ljekarima što su razumjeli našu muku i odlučili nam pomoći", izjavila je njena majka Shambhu. Ljekari u bolnici izjavili su kako je Lakshmi veoma omiljena među osobljem i pacijentima. "Ona je veoma draga djevojčica. Veoma je živahna i komunikativna", izjavila je bolnička glasnogovornica dr. Patil Mamatha.