Svijet
0

Uspješno lansirana rusko-ukrajinska raketa

FENA
Rusko-ukrajinska raketa "Dnjepar" koja je danas lansirana s kosmodroma Bajkonur (Kazahstan) uspješno je izvela u orbitu 14 satelita, među kojima i sedam minijaturnih, nanosatelita koji pripadaju američkim univerzitetima, saopćili su predstavnici Roskosmosa.

Današnji start "Dnjepra" je prvi poslije havarije rakete istog tipa 26. jula prošle godine kada je bilo izgubljeno 18 kosmičkih aparata.

Osim nanosatelita, "Dnjepar" je izveo na orbitu i egipatske i saudijske satelite. Egipatski satelit "Misrsat-1" koji služi za distanciono sondiranje zemlje, prvi je egipatski satelit koji će funkcionisati na solarno-sinhronoj orbiti na visini od 670 kilometara.

Aparat težak 170 kilograma namijenjen je istraživanju klimatskih pojava i prognozi klimatskih promjena, kao i izučavanju pustinje, prenijela je agencija Itar-Tass.

Saudijski eksperimentalni sateliti čine grupu satelita koja ima naučnu namjenu i koja služi za podršku satelitskih veza.

Nanosateliti, napravljeni u okviru prakse studenata kalifornijskih politehničkih univerziteta, snimat će površinu zemlje i slati snimke zemlji.

Lansiranje "Dnjepra" prvobitno je planirano 27. marta, ali je zbog tehničkih problema bilo odgođeno.