Rusija
0

Uspješan test interkontinentalne rakete "Topol"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
S kosmodroma Pleseck u nedjelju je u okviru vježbi "Stabilnost-2008" uspješno lansirana interkontinentalna balistička raketa "topol" (RS-12 M, po zapadnoj klasifikaciji Š-25 "sicle").

Kako je izjavio načelnik Službe Raketnih snaga strateške namjene za informisanje Aleksandar Vovk, u predviđeno vrijeme raketa je s visokom preciznošću pogodila naznačeni cilj na poligonu Kura na Kamčatki.

Lansiranje je nadgledao ruski predsjednik i vrhovni komandant Dmitrij Medvedev. Ruski predsjednik je rekao da je "zadatak ispunjen kvalitetno".

"To pokazuje da naša tehnika funkcioniše kako je planirano", rekao je Medvedev i dodao da će se Rusija naoružavati "novim vidovima snaga i sredstava" i "nastaviti s lansiranjem tradicionalnih balističkih raketa" koje ima.

"Njihova je efikasnost dokazana vremenom i to je veoma dobro, to pokazuje da je naš štit u redu", rekao je predsjednik Rusije, javila je agencija Itar-Tass.

Trostepena raketa "topol" je u stanju je da pogađa mete na maksimalnoj udaljenosti od 10.000 kilometara, a njena startna težina 45 tona. Prema tvrdnjama stručnjaka, raketu odlikuje velika pokretljivost i "zmijolik" let, što je čini praktično neprimjetnom za radare.

Raketne snage strateške namjene ukupno su ove godine pet puta lansirale rakete, a očekuje se da do kraja godine lansiraju još dvije.

Ruski predsjednik u subotu je nadgledao vježbe Sjeverne flote, tokom kojih je ispaljena interkontinentalna raketa "plavetnilo" na cilj u Tihom okeanu, udaljen 11.547 kilometara.

Agencija Itar-Tass javila je da je u nedjelju s atomske podmornice "Jekaterinburg" Sjeverne flote u Barencovom moru ispaljena još jedna raketa "plavetnilo" na cilj na Kamčatki. S Podmornice "Zelenograd" ruske Tihookeanske flote ispaljena je balistička raketa R-29R, a iz podmornice "Tigar" Sjeverne flote ispaljena je krilata raketa, na jedan od poligona Flote.