Izrael
0

Uspjelo novo testiranje "Hetza"

FENA
Izrael i Sjedinjene Američke Države uspješno su u utorak izveli novo testiranje proturaketne rakete Hetz, navodi se u saopćenju izraelskog ministarstva odbrane.

Poboljšana verzija Hetza uspjela je da presretne u letu iznad Pacifika balističku raketu kojoj je meta bio izraelski teritorij.

"Sistem Arrow s radarom Pin Vert uspio je da otkrije balističku raketu, da proslijedi informacije kontrolnom sistemu zvanom Citronier, zatim je izbačena raketa za presretanje koja je uništila balističku raketu", precizira se u saopćenju.

Prilikom ranijih uspješnih proba Hetz II, njegova posljednja poboljšana verzija, uspio je da presretne, noću kao i danju, u svim atmosferskim uvjetima, rakete koje se mogu porediti sa Shihabom 3, raketom zemlja-zemlja koja može pogoditi Izrael, a koju posjeduje Iran.

Projekat Hetz je pokrenut 1988. godine na inicijativu SAD-a, u okviru projekta Rat zvijezda, od kojeg se zvanično odustalo 1993.

Sjedinjene Američke Države su osigurale financiranje prve generacije Hetza na nivou od 80 posto. Od 1991. godine razvijanje rakete su financirali podjednako Amerikanci i Izrael.