Svijet
7

Usljed izbjegličke krize u Evropi stasava generacija koja nema državljanstvo nijedne zemlje

Klix.ba
Sanaa i njena kćerka Siba
Sanaa i njena kćerka Siba
Usljed izbjegličke krize koja potresa cijeli svijet, rađa se jedna nova generacija koja nema državljanstvo nijedne zemlje.

Zbog zakonskih ograničenja koja važe u Siriji i zakona EU, generacija koja se rađa usred izbjegličke krize nema mogućnost dobijanja državljanstva nijedne zemlje.

Takva vrsta marginalizacije prijeti milionima izbjeglica, ne samo iz Sirije, već i iz Iraka, Afganistana i drugih zemalja.

Prema sirijskim zakonima, dijete može dobiti državljanstvo samo na osnovu državljanstva oca. No, usljed ratnih razaranja i pogibije velikog broja ljudi, skoro četvrtina sirijskih porodica ostaje bez oca.

"Mnoge izbjeglice u Evropi su ustvari žene čiji su partneri ubijeni, nestali ili su raseljeni u nekom drugom dijelu svijeta", kaže Zahra Albarzi sa Instituta za osobe bez državljnastva i inkluziju iz Holandije.

Sanaa je 35-godišnja izbjeglica iz Sirije. Nakon što je rodila kćerku, otišla je u sirijsku ambasadu u Berlinu, gdje su joj rekli da dijete ne može dobiti sirijsko državljanstvo jer joj i otac mora biti Sirijac, pri čemu dijete mora biti rođeno u braku.

Također, mnoga djeca ne mogu dobiti državljanstvo jer su se njihovi roditelji vjenčali na nezvaničnim ceremonijama u nekom od izbjegličkih kampova.

Prema procjenama UNHCR-a, blizu 680.000 osoba u Evropi nema državljanstvo nijedne zemlje. Ipak, stručnjaci vjeruju da je ovaj broj znatno veći.

Neposjedovanje državljanstva novoj generaciji donosi niz problema s kojima se mnogi suočavaju tek kada postanu punoljetni.