Ideja žena na Filipinima
0

Uskratile seks muževima kako bi spriječile nasilje

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Grupa žena u dijelu Filipina zahvaćenom nasiljem došla je na ideju da iskoriste svoje adute kako bi zaustavila nemire - štrajk seksom.

Žene su svojim muževima uskratile seks dok oni ne obećaju da će prestati s nasiljem. Ovakav njihov stav je pomogao da se zaustavi nasilje u julu između dva sela na otoku Mindanao, prenosi u ponedjeljak CNN.

Separatistička pobuna traje na filipinskom otoku od 1970-ih godina. Stanovništvo sela Dado je raseljeno od 2008. godine zbog nemira i rade na tome da izgrade svoje zajednice. Pomoć dobivaju od UNHCR-a i drugih humanitarnih organizacija.

Žene iz sela su došle na ideju uskraćivanja seksa kako bi pomogle u izgradnji svog sela i kako bi donijele mir. Mnoge žene su postale frustrirane nemogućnošću da distribuiraju i prodaju svoje proizvode-rukotvorine, jer je zbog nasilja zatvorena glavna ulica za transport.

Nekoliko sedmica od početka štrajka UNHCR-ovi izvještaji pokazuju da se glavna ulica za transport ponovo otvorila i nasilje je prestalo. Žene su bila u mogućnosti da konačno distribuiraju i prodaju svoje priozvode u susjednim selima.

  • Žene su željele da njihovi muževi prestanu s nasiljem i zato su iskoristile svoje ženske adute, rekla je glasnogovornica UNHCR-a za Aziju Kitty McKinsey.

Sporadično nasilje je još uvijek prisutno u blizni sela Dado, ali je veoma lokalizirano.

Ideja da se uskraćuje seks muškarcima za dobrobit zajednice nije nova.

Stara grčka predstava Lysistrata govori o ženama koje su organizovale štrajk seksom kako bi prekinule rat između Sparte i Atine.

Također je 2006. godine ovakav štrajk pokrenut u kolumbijskom gradu Pereiri. Štrajk su započele žene i djevojke članova bandi kako bi ih natjerale da promijene svoj životni stil i predaju svoje oružje.