Svijet
0

Uskoro sastanak Obama - Medvedev

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruska vlada objavila je da bi se Barack Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev mogli uskoro sastati.

Dvojica čelnika saglasila su se o hitnom sastanku tokom telefonskog razgovora u subotu.

Odlazeća američka administracija ove sednice je predložila nove razgovore s Rusijom o kontroli oružja i saopćila da će se američki i ruski dužnosnici sastati u Moskvi kasnije ovog mjeseca.

Jedan pomoćnik budućega američkog predsjednika izjavio je da Barack Obama nije dao nikakva obećanja Poljskoj u pitanju raketnoga odbrambenog sustava.

U izjavi poljskog predsjednika, nakon telefonskog razgovora s Barackom Obamom u petak navečer, stoji da je sljedeći američki predsjednik rekao da će nastaviti s planovima za instaliranje tog sustava u Istočnoj Evropi.

Obamin saradnik je pojasnio da je budući američki predsjednik rekao kako podržava raketni odbrambeni štit kad se dokaže da tehnologija tog sustava funkcionira.

Odlazeća američka vlada potpisala je sporazume s Poljskom i Češkom o razmještanju komponenti raketnog odbrambenog sustava u tim zemljama, što Rusija vidi kao prijetnju njenoj sigurnosti.

Predsjedavajući iranskog parlamenta Ali Larijani kritizirao je Baracka Obamu koji je rekao da su napori Teherana da se domogne nuklearnog oružja neprihvatljivi.

Iranski državni mediji, javlja VoA, prenose Larijanijevu izjavu u kojoj kaže da Obamin komentar predstavlja istu pogrešnu američku politiku odranije.

Larijani je dodao da Sjednjene Države trebaju odaslati odgovarajuće signale zemljama Srednjeg istoka žele li promijeniti situaciju u regiji.