Sjeverna Koreja
0

Uskoro gotovo novo uzletište za rakete

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Prema najnovijim izvještajima, Sjeverna Koreja bi uskoro mogla završiti izgradnju novog mjesta za uzlijetanje svojih dalekometnih raketa, a koje se nalazi 50 km od granice sa Kinom.

Joseph Bermudez, viši analitičar pri Jane Intelligence Groupu otkrio je ovo uzletište uz pomoć kompanije koja se bavi analizom privatnih satelitskih snimaka Talent-keyhole.com. Američki zvaničnici u četvrtak su saopćili da je oko 80 posto uzletišta već završeno.

Gradnja uzletišta, naime, ne krši niti jedan međunarodni sporazum, a američke obavještajne službe znaju za ovaj projekat već nekoliko godina.

Uzletište je izgrađeno na području nekadašnjeg sela Pongdong-ni koje je izmješteno za potrebe izgradnje. Još uvijek nije u upotrebi i trebaće im godina dana ili dvije da uzletište bude potpuno funkcionalno, pojasnio je Bermudez za BBC.

Prema analizi satelitskih snimaka, novo uzletište je veće, sofisticiranije i skuplje od uzletišta Musudan-ri, smještenog na istočnoj obali.

BBC-jev dopisnik Jonathan Marcus naglašava da samo uzletište nije takvih razmjera da bi značajno promijenilo domet sjevernokorejskih raketa, ali da njegovo postojanje svjedoči o tome da je raketni program Sjeverne Koreje itekako aktivan.

Stručnjaci sa Zapada vjeruju da je krajnji cilj Pyongyanga da posjeduje interkontinentalni sistem koji bi po potrebi mogao isporučivati nuklearni teret.

Ova vijest o izgradnji uzletišta dolazi baš u vrijeme najviših međunarodnih napora kako bi se Sjeverna Koreja ubijedila da napusti svoj nuklearni program.

Pyongyang se u februaru 2007. godine složio da odbaci svoj nuklearni program i u junu ove godine predao je podatke o svojim nuklearnim postrojenjima. Zauzvrat je očekivao od SAD-a da izbriše Sjevernu Koreju sa liste zemalja koje sponzorišu terorizam.

Međutim, dvije strane se ne mogu dogovoriti o procesu verifikacije predatih informacije i sada, bar se tako čini, Sjeverna Koreja počinje ponovo oživljavati svoj nuklearni program.