Ground Zero
0

Uskoro autobusi sa natpisima protiv gradnje džamije

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Na autobusima u New Yorku uskoro će biti postavljene reklame na kojima će biti prikazan avion pred udar u Svjetski trgovinski centar i to je posljednji pokušaj protivnika odluke da se u blizini lokacije na kojima su nekada stajale zgrade poznate i kao "blizankinje" gradi islamski kulturni centar u sklopu kojeg bi bila i džamija.
Na reklami će biti postavljeno pitanje "Zašto tamo?."
Reklama će se pojaviti na njujorškim autobusima najranije do početka iduće sedmice nakon što je administracija gradskog saobraćaja (MTA) za to dala zeleno svjetlo.

Ovaj slučaj izazvao je debatu na nacionalnom nivou, a gradska komisija za gradnju jednoglasno je odlučila da jedna stara zgrada, na mjestu planiranog centra, ne treba da dobije status objekta od posebne važnosti. 

Protivnici gradnje muslimanskog centra, u čijem je sastavu i džamija, kažu da bi to bila izdaja sjećanja na žrtve napada od 11. septembra, koje su otetim putničkim avionima izvršili pripadnici militantne grupe Al-Qaide. 
Kritičari su se nadali da će zgrada iz 1857. godine dobiti status zaštićenog objekta, jer su je pogodili dijelovi jednog od otetih aviona koji su obrušeni na kule Svjetskog trgovinskog centra.
Članovi komisije zaključili su da zgrada nema istorijsku vrijednost i da, kao stari objekat, može biti uništena. Planirani muslimanski kulturni centar imat će 13 spratova, uključujući prostoriju za molitve i 500 sjedećih mjesta. 

Nekoliko ljudi protestovalo je poslije objavljivanja odluke komisije za gradnju. Demonstranti su nosili poruke koje su glasile "Ova džamija slavi naše ubice" i "Ne glorifikujte ubice 3.000 ljudi".