Svijet
0

Usaglašen prijedlog nove vlade Srbije, Koštunica ponovo premijer

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ured predsjednika Srbije Borisa Tadića u petak navečer, nakon sporazuma njegove Demokratske stranke (DS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštinice, te G17 Plus Mlađana Dinkića o formiranju nove vlade Srbije, dostavio je Skupštini Srbije prijedlog raspodjele ministarstava među strankama, po kojem je novi premijer Srbije dosadašnji prvi čovjek Vlade Vojislav Koštunica.

Prema tom dogovoru, DS će imati 13 ministarstava, koalicija DSS-a i Nove Srbije (NS) Velimira Ilića osam, a G17 Plus četiri ministarstva.

Koalicija DSS-NS, osim premijera Koštunice, zadržat će MUP Srbije na kojem je i dosad bio na čelu ministar Dragan Jočić, te ministarstva za kapitalne investicije, energetike, ministarstva za Kosovo (dosad nepostojećeg), te ministarstva trgovine, prosvjete i vjera.

Tadićev DS će, osim što će imati potpredsjednika vlade za europske integracije, po dogovoru imati i ministarstva financija, obrane, kulture, vanjskih poslova, pravosuđa i poljoprivrede, kao i telekomunikacija, rada i socijalne politike, državne uprave i lokalne samouprave, zaštite životne sredine, te dijaspore.

Stranka G17 Plus će, prema dokumentu iz Tadićevog ureda, biti nadležna u ministarstvima ekonomije i regionalnog razvoja, zdravlja, znanosti i omladine i sporta.

Sjednica Skupštine Srbije nakon koje bi se trebala formirati nova vlada po ovom prijedlogu trebala bi, prema najavama, biti održana u nedjelju 13. svibnja, a uvjet za realizaciju ovog prijedloga jest ostavka ili smjena u utorak izabranog predsjednika parlamenta, radikala Tomislava Nikolića, koji je na tu funkciju izabran glasovima radikala, socijalista i Koštuničinog DSS-a.