Žrtve stanovnici Haitija
0

Urugvaj: Vojnici mirovne misije UN-a optuženi za silovanje

SRNA
Četvorica urugvajskih vojnika, optuženih da su učestvovali u silovanju stanovnika Haitija dok su bili članovi mirovne misije UN u toj zemlji, privedena su jučer pod optužbom za "privatno nasilje“, izjavio je portparol Ministarstva pravde Urugvaja.

Četvorica vojnika, starih 22, 24, 26 i 28 godina, odgovarat će pred sudom za "privatno nasilje“, što se prema zakonu Urugvaja definiše kao "primoravanje nekoga na nasilje, ili prijetnja da nešto bude učinjeno, ili tolerisanje i dopuštanje da nešto bude učinjeno drugima“.

Ukoliko budu proglašeni krivim, prijeti im kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Skandal je izbio 2011. godine nakon što je na internetu emitovan video snimljen mobilnim telefonom, na kome, navodno, mirovnjaci misije UN seksualno uznemiravaju 18-godišnjeg Haićanina u malom gradu Port-Salut.

Mladić je u maju ove godine dao izjavu u okviru civilne istrage koja je pokrenuta septembra 2011. godine na zahtjev Ministarstva odbrane.

Sud je potvrdio da ne raspolaže sa dovoljno elemenata za podizanje optužnice za silovenje, pa četvorica vojnika neće biti optužena za seksualni napad, već samo za "prinudu".