Svijet
12

Urugvaj legalizirao istospolne brakove

Klix.ba
Urugvajski kongres izglasao je legalizaciju istospolnih brakova, što ih čini drugom zemljom u Latinskoj Americi koja je legalizirala ove brakove i trećom u obje Amerike.

Od 92 donosioca zakona u Donjem domu, čak 71 osoba je glasala za donošenje ovog zakona. Potrebno je još samo da predsjednik Jose Mujica potpiše zakon.

"Slažem se da je porodica osnova društva, ali isto tako smatram da je ljubav osnova porodice. Ljubav nije homoseksualna niti heteroseksualna", izjavio je Fernando Amado, jedan od donosilaca zakona i član centralnodesničarske stranke Colorado.

Urugvaj je 12. zemlja na svijetu koja je donijela ovakav zakon, navodi organizacija Human Rights Watch. U obje Amerike, ovakav zakon su donijele Argentina i Kanada, a istospolni brakovi su dozvoljeni i u Mexico Cityju, nekim dijelovima brazila i devet država unutar SAD.

Protivnici ovog zakona u Urugvaju bili su Katolička crkva i druge kršćanske organizacije, navodeći da će zakon ugroziti instituciju porodice.

"Protivimo se ovom zakonu, jer shvatamo da on krivi i mijenja prirodu institucije braka“, rekao je Gerardo Amarilla, koji je glasao protiv zakona.

Damian Diaz, 25-godišnji nastavnik u stabilnoj vezi sa drugim muškarcem, navodi da ga je ova odluka obradovala.

"Sada ćemo se definitivno osjećati kao da živimo u mjestu gdje nas prepoznaju zbog onoga što jesmo i gdje možemo dobiti više poštovanja i prihvatanja“, izjavio je Diaz za Reuters.