Svijet
0

Uragan Rita udario svom silinom jug SAD-a

NINA
Uragan Rita je svom silinom jutros udario južnu obalu Sjedinjenih Američkih Država, a prateće obilne kiše i snažni vjetrovi pogodili su zonu od više stotina kilometara između Texasa i Louisiane.

Centar uragana kategorije 3 dotakao je kopno rano jutros s vjetrovima na ivicama jačine 195 km na sat, saopštio je Nacionalni centar za uragane (NHC) u Miamiju i precizirao da je izazvao valove visine šest metara. Iz Bomona, naftnog grada u Texasu, skoro svih 114.000 stanovnika je evakuirano, a struje nema još od sinoć zbog jačine vjetra koji nosi raznorazni otpad.

Prema predviđanjima NHC-a, Rita treba pogoditi taj grad punom snagom nakon Port Arthura koji se nalazi južnije. Prolazak centra uragana trebao bi trajati dva sata.

Veliki požar je buknuo sinoć u Galvestonu, ali je ubrzo ugašen. Ovaj grad od 57.000 stanovnika je izgubio 12.000 stanovnika 1900. kada je snažni uragan zbrisao taj grad osnovan u 19. vijeku. U New Orleansu danas su dva nasipa popustila pod silinom nadolazeće vode, što je izazvalo nove poplave.

Prema NHC-u, vjetrovi uraganske jačine se šire do 140 kilometara od centra Rite, a vjetrovi olujne snage do 330 kilometara. Rita se sada kreće k sjeveru-sjeverozapadu i postupno treba ojačati.

Američki predsjednik Georg Bush nadgleda organizaciju spasilačkih operacija iz vojne baze u Coloradu.