Svijet
0

Uragan koji je pogodio Kubu danas stiže na Floridu

FENA
Kubanska državna televizija prenijela je snimke velikih poplava na Kubi koje je donijela oluja s Atlantskog okeana kakva se ne pamti u posljednjih 30 godina.

Počela je sezona atlantskih uragana i prvi iz ove sezone Alberto formirao se na kubanskoj zapadnoj obali, a očekuje se da će olujni val u sljedećih nekoliko sati doći i na Floridu u Sjedinjenim Državama.

Američka baza za okeanska i atmosferska posmatranja (Noaa) upozorila je javnost da će ovogodišnje aktivnosti također biti iznad normale, ali se ne očekuje da će uragani udariti istom silinom kao prošle godine kada je stradao američki grad New Orleans.

Američki nacionalni centar za uragane potvrdio je da je vjetar na zapadnoj Kubi puhao brzinom od 70 kilometara na sat i upozorio da će se poplava na zapadnoj obali Kube pojačati, što bi moglo dovesti u pitanje život ljudi i životinja.

Kiša pada i u oblastima zapadne Kube gdje se gaji duhan, po kome je Kuba veoma poznata u svijetu.

Alberto bi već danas trebalo da donese kišu na Floridi, prenijele su agencije.

Sezona uragana u SAD-u je počela 1. juna i traje do 30. novembra. Američka agencija za istraživanje klime predvidjela je za ovu sezonu između 13 i 16 oluja, od čega će četiri najvjerovatnije biti velike jačine.