Svijet
0

Uragan Katrina: Bush preuzeo odgovornost za propuste vlade

FENA
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George Bush je u utorak, tačno godinu dana otkako je uragan Katrina pogodio južnu obalu SAD-a, preuzeo odgovornost za sve propuste koje je njegova vlada učinila poslije nesreće i obećao da će održati obećanja da se područja pogođena uraganom obnove.

"Cjelokupna državna administracija nije reagirala kako treba i tokom i poslije katastrofe koju je Katrina izazvala, ali je nešto naučila iz svojih grešaka", izjavio je Bush u govoru u jednoj srednjoj školi u New Orleansu, koju je posjetio na godišnjicu nesreće.

"Građani su se utapali u podrumima, očajne majke su na nacionalnoj televiziji molile hranu i vodu. Svjedočili smo potpunom nepoštivanju reda i zakona. Vlada, na svim nivoima nije bila na nivou svoje odgovornosti", kazao je Bush.

"Nažalost, uragan je donio užasne scene za koje smo mislili da ih nikad nećemo vidjeti u Americi", rekao je Bush nekoliko sati nakon što su se u gradu oglasila crkvena zvona koja su podsjetila na trenutak kada je provalila voda i potopila grad. Prema službenim podacima, poginulo je više od 1800 ljudi, od kojih većina u New Orleansu.

George Bush je naglasio da je postignut veliki napredak u obnovi sistema zaštite od poplava, ali je priznao da vlada u trenutku karastrofe nije dovoljno brzo reagirala.

"Sada smo bolje pripremljeni. Ako našu zemlju ponovo pogodi uragan, odgovorit ćemo mnogo efektnije", rekao je Bush i dodao da će sistem zaštite od polava do 2010. godine biti bolji nego ikad.

Američki predsjednik najavio je i potpuno raščišćavanje ruševina, kao i izgradnju novih kuća i škola prije nego što se grad vrati normalnom životu.

Bush je dodao i da je New Orleans "uvijek bio grad još jedne šanse" i da je iz svake nesreće koja ga je u prošlosti zadesila "izašao jači, glasniji i bolji".

Ova Bushova posjeta ugroženim područjima je 13. otkako je 29. augusta 2005. Katrina pogodila južnu obalu i države Luizijanu, Misisipi i Tenesi.

Tokom posjete Bush je odao poštu žrtvama i sastao se s lokalnim zvaničnicima.

Godinu dana nakon katastrofe i predsjednikovog obećanja kako će izgraditi "viši i bolji" grad, tek pola stanovništva se vratilo u gard, velika područja su potpuno pusta, a državna pomoć tek treba doći. Samo polovica grada ima struju, pola bolnica ne radi, a kriminal i ratovi bandi u gradu je u konstantnom porastu.

U međuvremnu, tropska oluja Ernesto se približava obali Floride, a jedinice Nacionalne garde se raspoređuju na područja kojima prijeti vodeni udar. Očekuje se da će kiše i poplave u južnoj Floridi desetke hiljada ljudi ostaviti bez električne energije.