Svijet
0

Uragan Katja oslabio u tropsku oluju

FENA
Uragan Katja, koji se formirao u Atlantskom okeanu, oslabio je i prešao u tropsku oluju, ali se očekuje da će se pojačati dok se kreće prema zapadu.

Vjetrovi ove oluje su se smanjili dosegnuvši oko 100 kilometara na sat, što je rezultiralo slabljenjem Katje, koja se smatrala uraganom 1. kategorije na skali od 5, prema NHC.

Katja, koja se nalazila oko 1.500 kilometara istočno od Kariba, u 21 sat u četvrtak trebalo bi da povrati snagu u dva naredna dana, dodao je centar.

Međutim, postoje šanse da će oluja krenuti prema sjeveru i raspasti se prije nego što pogodi američki kontinent, koji se upravo oporavlja od prolaska uragana Irena.

Prema zvaničnim podacima, najmanje 43 osobe su poginule u 11 država prilikom prolaska Irene u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući sedam u New Jerseyju i osam u državi New York.

Prilikom prolaska kroz Karibe, prije nego što je pogodila Sjedinjene Države, Irena je odnijela pet života. Još jedna osoba je stradala u Kanadi, čime je ukupan bilans 49 mrtvih osoba.

Američki predsjednik objavio je u srijedu stanje "velike katastrofe" u New Yorku i Sjevernoj Karolini, tri dana nakon prolaska uragana.