SAD
0

Uragan iza sebe ostavio štetu do sedam milijardi dolara

FENA
Štete koje je uzrokovao uragan Irena u Sjedinjenim Američkim Državama mogle bi se popeti na ukupno pet do sedam milijardi dolara, saopćila je kompanija za upravljenje rizikom Eqecat.

Iznos koji pokriva osiguranje, koje nadoknađuje štetu na kućama, vozilima i preduzećima mogao bi doseći raspon između 1,5 i 3 milijarde dolara, rekao je Jose Miranda iz kompanije.

Gubici koje pokrivaju osiguravajuće kompanije mogli bi doseći raspon između 200 i 400 miliona dolara u državama Sjeverna i Južna Karolina, rekao je glasnogovornik agenciji AFP.

Kompanija trenutno provodi procjenu šteta u državama koje se nalaze na sjeveru istočne obale.

Prema jednoj drugoj procjeni, stručnjaci Kinetic Analysisa, kabineta koji razvija informatičke modele o eventualnim štetama uzrokovanim nevremenom, štete uzrokovane uraganom Irena bi mogle koštati između šest i 10 milijardi dolara, najvjerovatnije sedam milijardi.

Kompanija je dala u četvrtak ukupnu procjenu na 20 milijardi dolara, da bi smanjila na manje od 10 milijardi u petak, kad je objavljeno da će intenzitet uragana oslabiti s približavanjem New Yorku.

Uragan je oslabio i prešao u nedjelju u tropsku oluju prije nego što je stigao do grada u toku jutra.

Irena je uzrokovala smrt najmanje 18 ljudi, od kojih šest u Sjevernoj Karolini, državi čije je tlo zahvatila u subotu.

Guverner New Jerseya Chris Christie rekao je u nedjelju da bi štete koje je uzrokovao uragan mogle doseći desetke milijardi dolara.