Svijet
0

Uragan Dean dosegao vrhunac jačine

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Uragan Dean zvanično je okarakterisan katastrofalnim jer je prešao na peti odnosno posljednji stepen ljestvice kojom se mjeri njegova razarajuća jačina. Stanovništvo i hiljade turista su evakuisani kada je Dean sinoć punom snagom pogodio obalu Meksika i Belize.

Nakon što je odnio najmanje 12 života diljem Karipskih ostrva, uragan je u punoj snazi stigao u Meksiko i uništio tamošnju državnu kompaniju gasa, "Petroleos de Mexico“. Američki centar za nadziranje uragana iz Miamija potvrdio je najviši stepen koji je Dean dosegao stigavši u Meksiko. Jaki vjetrovi i kiše za sobom ostavljaju znatnu materijalnu štetu.

Predsjednik Meksika, Felipe Calderon vratio se sa službenog puta iz Kanade zbog najvišeg stepena uzbune u njegovoj zemlji koji je posljedica razarajuće prirodne katastrofe.

Zvaničnici iz Turističke zajednice Meksika potvrdili su da je oko 60.000 turista uspjelo napustiti zemlju prije dolaska uragana.

Dean nije zaobišao ni Belize, državu na obali Karipskog mora južno od Meksika iz koje je evakuirano 6.000 ljudi.

Na Jamajki uragan je istrgao drveće, preplavio ulice i uništavao stambene zgrade. Uništena je električna i telekomunikacijska mreža, a policija još nije zvanično potvrdila broj poginulih.