Svijet
0

Uprkos trosatnom zatišju 29 mrtvih u Gazi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelske zrakoplovne snage napale su danas gradove na jugu pojasa Gaze kako bi uništile tunele koje Palestinci kopaju između tog pojasa i Egipta. Do večeras je, uprkos trosatnom prekidu vatre od 13 do 16 sati, ubijeno najmanje 29 Palestinaca, od kojih 22 civila.

U jednom incidentu poginuo je otac i troje djece kada je pogođeno vozilo u području Beit Lahije. Palestinci koji žive blizu granice s Egiptom su rekli da su avioni bacali letke u tom području, apelujući da se odmah sklone zbog planiranih napada. Tuneli za krijumčarenje oružja su smješteni u tom području i Izrael ih je već uništio na desetine u više zračnih napada. U letku je navedeno da se ode iz kvartova koji su paralelni egipatskoj granici.

"Zato što Hamas koristi vaše kuće da skriva i krijumčari oružje IDF (izraelska armija) će napasti područje između egipatske granice do obalnog puta", navedeno je u letku, kako je rekao jedan lokalni zvaničnik UN-a.

Nakon što su leci bačeni više od 800 porodica sklonilo se u dvije škole UN-a u privremena skloništa. Jedna takva škola bila je jučer na meti izraelskih tenkova, kada je ubijeno 42 ljudi. Izraelska strana je rekla da su iz te škole ispaljivane mine, što UN oštro poriče, zahtijevajući konkretne dokaze.

Izrael je u međuvremenu najavio da planira da učestvuje u intenzivnim pregovorima o francusko-egipatskom prijedlogu za primirje u pojasu Gaze. Jedan od glavnih savjetnika izraelskog minitra odbrane Amos Gilad otputovat će u Kairo da učestvuje u tim pregovorima koji sutra počinju, podsjeća Tanjug. Kopnene operacije u pojasu Gaze će se nastaviti uprkos mirovnim naporima. Izraelska strana između ostalog traži bezbjednosni dogovor o granici između Egipta i Gaze, gdje hamasovci kopaju tunele.