Svijet
31

Uprkos pokušaju državnog udara Turska sprovodi megaprojekte u Istanbulu

Piše: S. H.
Predsjednik Uprave kompanije Turkish Airlines
U organizaciji kompanije Turkish Airlines nedavno je 65 novinara iz 11 država svijeta posjetilo Istanbul obilazeći glavne gradske znamenitosti uz posjetu Upravi jedne od najvećih aviokompanija svijeta, gdje su imali priliku razgovarati sa predsjednikom Upravnog odbora ove kompanije Ilkerom Aycijem.

Iako je Istanbul, kao i cijela Turska u posljednjih godinu dana suočen sa velikim sigurnosnim izazovima, poput nekoliko terorističkih napada, ali i pokušaja državnog udara 15. jula ove godine, u tom gradu se paralelno razvija nekoliko megaprojekata.

Ayci je novinarima predstavio planove kompanije Turkish Airlines, izazove sa kojima se suočavaju, s akcentom na pokušaj državnog udara i teroristički napad koji se ove godine dogodio na aerodromu Kemal Ataturk.

"Mi smo se u Turskoj ove godine suočili s tim šta znači odbraniti državu od neprijatelja. Bez obzira na sve ostali smo jedinstveni. Svijet se danas suočava s novom vrstom terorizma. Iako su 15 jula mnogi bili zbunjeni, građani su veoma brzo shvatili da je to pokušaj rušenja legalne vlasti. Teroristička organizacija FETO je pokušala da promijeni značaj demokratije preuzimanjem vlasti nasilnim putem. Zbog toga mi želimo svima da objasnimo koliko je 15. juli bio kritična situacija za Tursku", kazao je između ostalog predsjednik Uprave Turkish Airlinesa Ilker Ayci.

Dodao je da je Turkish Airlines dva dana nakon pokušaja državnog udara nastavio sa svim letovima. Ipak, zbog unaprijed rezervisanih karti, kompanija je putnicima morala vratiti novac zbog propuštenih letova 15. jula, a ukupno su vratili 15.000.000 dolara.

Zbog narušene bezbjednosne situacije u Turskoj Turkish Airlines je izgubio određeni broj putnika, najviše iz Italije, ali napominju da nije opao broj tzv. tranzitnih putnika.

Ipak, kompanija Turkish Airlines poduzima brojne mjere sigurnosti, kako bi se maksimalno obezbijedila sigurnost putnika na aerodromima.

"Mi poduzimamo mjere po pitanju borbe protiv terorizma. Kao firma primjenjujemo procedure na osnovu pravila sigurnosti civilnog zračnog saobraćaja EASA (Evropska agencija za zračnu sigurnost). Kontroliraju nas kako Evropska organizacija civilnog zrakoplovstva, tako i Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva. Također, kontroliramo i sami sebe. Radimo sa savjetnicima iz sigurnosnih agencija. Osim naše aerodromske sigurnosne agencije, radimo na uspostavljanju saradnje sa sigurnosnom agencijom koja je zadužena za sigurnost pet od deset najboljih aerodroma na svijetu", kazao je Ayci.

Turkish Airlines je naročito ponosan na novi projekat, a to je izgradnja novog savrmenog aerodroma u Istanbulu, koji će uskoro biti završen i bit će drugi najveći aerodrom na svijetu.

Novinari su imali priliku posjetiti i savremeni trening centar za obuku pilota kompanije Turkish Airlines, gdje osim pilota Turkish Airlinesa obuku imaju i piloti drugih kompanija.

Glavna sprava za vježbanje je simulator leta, a centru ih ima nekoliko, među kojima su oni za Airbus A320 i Boeing 737-800. Izgledaju poput pomične kutije na hidrauličkim nogama koje omogućavaju osjećaj pravog leta.

Novinarima je predstavljen i ketering partnera Turkish Airlinesa, kompaniji Turkish Do&Co. Kompanija je nekoliko godina nagrađivana za usluge koje pruža putnicima, a jedna od njih je i ona dodeljena od Skytraxa u kategoriji "Najbolji meni u salonu biznis klase".

Novinari prilikom posjete Istanbulu su upoznati i sa projektom izgradnje tunela "Euroazija", koji se gradi ispod moreuza Bosfor i povezivat će evropsku i azijsku stranu Istanbula. Putovanje sa jedne na drugu stranu Istanbula bit će skraćeno sa 100 na 15 minuta vožnje.

S obzirom na postojeće kulturno-historijske spomenike i općenito historijski značaj Istanbula bez obzira na izazove s kojima se suočava današnja Turska, za Istanbul vrijedi Napoleonova izjava, da kada bi cijeli svijet bio jedna država, Istanbul bi bio glavni grad.