Ugrožava živote vojnika
0

Uprkos osudama pastor Jones ne odustaje od spaljivanja Kur'ana

Sarajevo-x.com
Terry Jones (Foto: AP)
Terry Jones (Foto: AP)
Američke vlasti vrše veliki pritisak na pastora crkve sa Floride koji želi na godišnjicu napada na SAD, 11. septembra, organizovati spaljivanje Kur'ana. Vlasti su upozorile da bi sprovođenje takvog plana u djelo ugrozilo američke vojnike koji se nalaze u islamskim zemljama, no pastor Terry Jones je istakao kako neće odustati od svoje namjere.

Iako su Bijela kuća, State Departmen i brojne religijske zajednice zatražile od pastora Jonesa da prekine s planovima spaljivanja Kur'ana, on tvrdi da mu Ustav dozvoljava da spali Svetu knjigu muslimana, prenosi AP.

Također, pastor je još jednom naveo da mrzi islam i da je to "religija koja je nastala od đavola".

Podsjećamo, komandant Međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF), David Petraeus, je u utorak istakao kako bi "ekstremisti u Afganistanu, ali i u cijelom svijetu slike spaljivanja Kur'ana iskoristili za poticanje nasilja i raspirivanja javnosti".

No, na izjavu da bi spaljivanja Kur'ana ugrozilo živote američkih vojnika pastor Jones je odgovorio da je on zabrinut, ali ne želi otkazati najavljeno spaljivanje svete muslimanske knjige.

"Koliko se moramo povijati? Koliko puta moramo sagnuti leđa? Umjesto što se povijamo, možda je vrijeme da ustanemo i pošaljemo poruku da nećemo tolerisati radikalni islam i ponašanje njigovih pristalica", kazao je Jones, dodavši da će se moliti za svoju odluku.

Pastor je također dodao i to da mu zbog zakazivanja "Međunarodnog dana spaljivanja Kur'ana" i nazivanja islama đavoljom vjerom svakodnevno prijete, te zbog toga sa sobom nosi pištolj.

Bez obzira na osude na koje je naišo i dalje tvrdi da je Kur'an zlo jer pripovjeda nešto posve drugačije od Biblije i potiče radikalne muslimane na nasilno ponašanje.

Mnogi američki zvaničnici osudili si najavu pastora, a američka državna sekretarica Hillary Clinton je izjavila da je ohrabrujuće to što je najava sramotnog čina američkog vjerskog vođe naišla na osudu.

"Ovo nije Amerika u kojoj smo svi odrasili i Amerika koju volimo i do koje nam je stalo. Moramo se zauzeti za našu braću i sestre muslimane", kazao je rabin Steve Gutow iz Jevrejskog vijeća za odnose s javnošću.

Inače, crkva pastora Jonesa se nalazi u gradu Gainesvilleu. Na samom ulazu postavljen je natpis "Islam je đavolji", a Jones ima blizu 50 pristalica.