Moskva
0

Uprava aerodroma "Domodedovo" odbacuje odgovornost

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Uprava moskovskog međunarodnog aerodroma "Domodedovo", gdje je u bombaškom napadu u ponedjeljak ubijeno najmanje 35 ljudi, odbacila je odgovornost za eksploziju nakon izjave ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da nadležni moraju odgovarati zbog propusta u osiguranju.

"Ono što se dogodilo pokazuje da je bilo očiglednih kršenja sigurnosnih propisa. Za to moraju odgovarati oni koji ovdje (na aerodromu) donose odluke i aerodromska uprava", rekao je Medvedev.

Ruski predsjednik je naložio tužilaštvu da provede istragu i ustanovi da li su vlasti poštivale propise, navodi agencija Itar-Tass.

Uprava aerodroma je odgovorila da su bile poduzete sve mjere sigurnosti. "Aerodrom smatra da ne bi trebalo da snosi odgovornost za teroristički napad jer je poštovao sve zrakoplovne sigurnosne mjere", izjavila je predstavnica za medije aerodroma Jelena Galan.

Aerodromske vlasti su također napomenule da je za sigurnost bila nadležna ruska saobraćajna policija.

Građani Moskve su počeli donositi cvijeće i paliti svijeće na mjestu napada, odajući počast žrtvama. Situacija na aerodromu se, u međuvremenu, normalizirala. Najveći moskovski aerodrom uglavnom radi prema planu, mada ima odgode letova.

Policajci s psima tragačima i dalje patroliraju zgradom, a na ulazima su pojačane kontrole putnika i prtljage.

Prema posljednjim izvještajima ruskog ministarstva za vanredne situacije, u eksploziji je poginulo 35, a ranjeno 110 ljudi, od kojih 43 teško.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin je najavio da će sva djeca koja su izgubila roditelje u eksploziji mjesečno primati 13.500 rubalja (oko 332 eura) pomoći, prenio je Tanjug.

Sobjanin je podsjetio da je gradska vlada odlučila platiti porodicama žrtava po dva miliona rubalja (oko 49.200 eura), dok će žrtve koje su u kritičnom ili teškom stanju dobiti 1,5 miliona rubalja (oko 37.000 eura), a ostali povrijeđeni po milion rubalja (24.600 eura), pored odštete na koju imaju prvo po federalnom zakonu.

Guverner moskovskog regije Boris Gromov saopćio je da će biti otvoren račun za dobrovoljne priloge za žrtve napada i pozvao je građane, a posebno one zaposlene u državnim institucijama, da pomognu pogođenima.