Svijet
0

Upozorenje Turske: Sukob u Siriji prerasta u građanski rat

SRNA
Turska je danas upozorila da sukob u Siriji prerasta u građanski rat, dok je šef francuske diplomatije Alain Juppé istakao da je sada prekasno da sirijski režim sprovede neophodne reforme.

Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu podsjetio je na nove napade vojnih dezertera na sirijske snage i da zbog toga postoji rizik da taj sukob preraste u građanski rat.

Prema njegovim riječima, sada je pravo vrijeme za zaustavljanje masakra te da je stoga arapska inicijativa veoma važna.

Arapska liga dala je trodnevni rok sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu da zaustavi "krvavo ugušenje antirežimskih protesta ili da se suoči sa sankcijama.

Osmomjesečna pobuna u Siriji postaje sve nasilnija i pripadnici "Slobodne sirijske vojske", koju čine vojni dezerteri, tokom sedmice izvršili su napad na bazu vojne obavještajne službe nedaleko od Damaska, dok je i opozicija sve militarizovanija.

Šef francuske diplomatije, koji se nalazi u Ankari, rekao je da je sada prekasno za sirijski režim da sprovede neophodne reforme.

"Vjerujemo da sirijski režim ne želi da sprovede program reformi i sada je prekasno za to", rekao je Alain Juppé nakon sastanka sa liderom turskog parlamentarnog komiteta za spoljne odnose Volkan Bozkir.
Francuska je sredinom sedmice saopštila da povlači svog ambasadora iz Sirije nakon napada na diplomatske misije u toj zemlji.