Svijet
0

Upozorenje na cunami u cijelom Tihom okeanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Upozorenje na opasnost od cunamija izdano je u svim zemljama Tihog okeana, uključujući Australiju i Južnu Ameriku, nakon snažnog potresa koji je u petak pogodio Japan, izazvao cunamije i odnio najmanje 19 života.

Potres jačine 8,9 stupnjeva po Richteru, koji je potresao sjeveroistočni dio Japana, najsnažniji je potres u toj zemlji u posljednjih 140 godina, naveo je Reuters.

Poslije potresa i niza popratnih potresa, od kojih su neki također bili snažni, sjevernu obalu Japana je pogodilo nekoliko cunamija, od kojih je najveći bio visok 10 metara. Ogromni valovi poplavili su priobalno područje i zbrisali sve pred sobom - vozila, brodove, kuće i imanja.

Na televizijskim snimkama vide se razorena područja i uništena infrastruktura, a predstavnici vlasti strahuju da bi broj žrtava mogao biti veći.

Japanski mediji su objavili prvi izvještaj u kojem se navodi da je 19 osoba izgubilo život u potresu jačine 8,9 stepeni koji je u petak registriran u moru kraj sjeveroistočnih obala Japana.

Na 67-godišnjeg muškarca se srušio jedan zid, a na jednu ženu se srušio krov u regiji Tokija, objavila je štampa, prenosi AFP.

Tri smrtna slučaja su zabilježena u prefekturi Ibaraki, sjeverno od Tokija, nakon rušenja jedne kuće.

Ove prve podatke nije mogla da potvrdi državna policija koja sakuplja i obrađuje informacije. "Štete su ogromne i treba nam više vremena da sakupimo informacije", kazao je jedan zvaničnik.

TV-stanice i novinske agencije su objavile da je veliki broj povrijeđenih osoba i da su deseci nestali.

Američki centar za nadgledanje cunamija proširio je upozorenje na sve pacifičke zemlje, među kojima i na Australiju, Novi Zeland i čitavu obalu Srednje i Južne Amerike i američku saveznu državu Havaje, prenio je AFP.

Seizmolozi su upozorili na opasnost od novog snažnog potresa.

U potresu jačine 7,9 stupnjeva 1. septembra 1923. godine u području Tokija je poginulo više od 140.000 ljudi.

Potres koji je 1995. godine razorio Kobe i nanio štetu od 100 milijardi američkih dolara bio je po visini troškova najskuplji potres u povijesti svijeta.

Ekonomska šteta koju je 2004. godine nanio cunami u Indijskom okeanu procijenjena je na 10 milijardi dolara.