Biografija osnivača WikiLeaksa
0

Upoznajte Juliana Assangea koji se preoblači u ženu

Sarajevo-x.com
Julian Assange (Foto: Reuters)
Julian Assange (Foto: Reuters)
Julian Assange, osnivač WikiLeakasa potresao je svijet nakon što je njegova organizacija počela objavljivati tajne dokumente američke vlade. O njemu se znalo da je dobar haker i iznimno inteligentan muškarac, no do sada javnosti je bilo dostupno jako malo informacija o njegovom životu. Biografija "WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy", koju su napisali novinari lista Guardian David Leigh i Luke Harding, otkriva pojedinosti iz života najpoznatijeg hakera na svijetu.

Assange i nije baš imao sretno djetinjstvo. Odrastao je s majkom i njenim izabranicima, a pravog oca nije upoznao sve do 25. godine. Naime, veza između njegovog oca Johna Shiptona i majke Christine završila je munjevito, baš kako je i počela.

Christine i Shipton upoznali su se na demonstracijama protiv vijetnamskog rata 1970. godine. Ona je na svijet donijela Juliana, a otac je nestao iz njihovog života i prvi kontakt s njim su uspostavili kada je Julian imao već 25 godina.

Assange isti otac

Kada su se upoznali osnivač WikiLeaksa shvatio je da je u potpunosti isti kao i njegov otac. Od njega je naslijedio buntovničke gene i analitički i logički duh.

No, prezime mu je ipak dao čovjek za kojeg se njegova majka udala neposredno nakon njegovog rođenja. Brett Assange je bio glumac i pozorišni režiser, a majka Christine je radila kao kostimografkinja.

Assange je tokom svog školovanja promijenio 37 škola.

"Neke ljudi su bili naprosto zaprepašteni kada bi čuli koliko je škola promijenio, no on je kasnije isticao kako mu je to zapravio bio divan period života", navodi se u biografiji.

Kada je brak između Christine i Johna Assangea propao ona je započela vezu sa muškarcem mnogom mlađim od nje - Keithom Hamiltonom, koji je bio član kontroverznog pokreta New Age u Australiji, pod vodstvom Anne Hamilton-Byrne.

On je, kako ga je Assange opisao, bio manipulativni psihopata.

Christine je s Hamiltonom dobila još jednog sina, ali je ubrzo shvatila da je s takvom osobom život nje i njene djece u opasnosti, pa je s njima pobjegla u drugi grad, gdje su pet ili šest godina živjeli pod lažnim imenima.

Veliki haker već sa 16 godina

Inače, Assangeov privi susret s kompjuterima desio se kada je imao svega 14 godina. Živio je nasuprot prodavnice s elektronskim uređajima i još tada je upoznao tajne Commodorea 64.

Njegova majka, shvativši koliko njen sin voli računare, uštedjela je novac da bi mu poklonila računar. Već sa 16 godina Assange je dobio prvi modem i počeo upoznavati tajne programiranja, a ubrzo je postao najbolji haker u Australiji.

S dvojicom prijatelja osnovao je magazin International Subversives, u kojem je nudio savjete kako provaliti u telefonski sistem i besplatno razgovarati. S prijateljima je Assange provalio i u tajne podatke američke vojske, te u sigurnosni sistem Univerziteta u Australiji.

U međuvremenu postao je otac sina Daniela, no posao hakera i dalje mu je bio zanimljiviji. Sve dok policija njemu i njegovim prijateljima nije ušla u trag.

Supruga ga je ostavila i odvela dijete, a on je završio u bolnici s teškom depresijom.

Samohrani nezaposleni otac

Nakon suđenja, na kojem je priznao krivicu po 24 tačke optužbe, suočio se s blažom kaznom, no nedugo nakon toga ponovo se našao na ulici. Bio je nezaposleni samohrani otac, jer je u međuveremenu dobio starateljstvo nad sinom.

Godine 2006. osnovao je Wikileaks. Organizaciju koja je objavljivanjem povjerljivih dokumenata duboko potresla ameičku vladu, ali i brojne svjetske vođe i političare.

Danas se Assange nalazi u Velikoj Britaniji. Boravi na slobodi, ali pod strogim uslovima, jer je pušten iz pritvora uz kauciju. Podsjećamo, Švedska traži njegovo izručenje po ortužbama za silovanje.

Inače, u biografiji se navodi da se Assange tokom boravka u Engleskoj preoblačio u ženu kako i pobjegao agentima CIA-e.

"Ne možete ni zamisliti kako je smiješan bio", napisali su autori biografije osnivača WikiLeaksa.