Svijet
71

Upoznajte čovjeka koji 45 godina živi u bolnici

Klix.ba
Paulo Henrique Machado
Paulo Henrique Machado
Brazilac Paulo Henrique Machado gotovo čitav život živi u bolnici. Kao beba je pretrpio paralizu izazvanu infekcijom, a još uvijek je priključen na vještački respirator 24 sata dnevno. Ipak, uprkos tome, on je educirani animator i sada uz pomoć računara stvara televizijsku seriju o svom životu.

Njegova prva sjećanja vezana su za bolnicu u kojoj živi 45 godina, još od dječijih kolica. "Istraživao sam vozeći se gore-dolje po hodnicima, ulazeći u prostorije druge djece koja su bila u bolnici i tako sam otkrio svoj 'svemir'", kaže on.

Za njega, fudbal ili druge normalne igre nisu bile opcija, već se najviše morao osloniti na maštu. Majka mu je umrla kada je imao samo dva dana, a on se zarazio virusom koji je doveo do paralize.

Njegova asistentica, Ligia Marcia Fizeto, počela je raditi u bolnici u Sao Paulu nedugo nakon što je Machado stigao. Djeci oboljeloj od ovoga virusa ljekari su 1970-ih godina prognozirali najviše deset godina života. Ipak, Machado je preživio, ali i sa vrlo ograničenom pokretljivošću uspio je oko sebe formirati svijet sa prijateljima na kliničkom odjelu.

"Tu sam bio ja, Eliana, Pedrinho, Anderson, Claudia, Luciana i Tania. Bili su tu dobar vremenski period, više od 10 godina", kaže Machado. On je smatrao da ih nikada ništa neće razdvojiti, no do 1992. godine svi njegovi prijatelji su umrli, jedan za drugim. "Bilo je teško. Svaki gubitak je bio kao fizičko sakaćenje. Na kraju smo ostali samo nas dvoje, Eliana Zagui i ja", veli Machado, prenosi BBC.

Ljekari ne razumiju kako su njih dvoje toliko nadživjeli svoje vršnjake, ali se sada svaki dan na odjelu Machado budi u krevetu pored Elijaninog. On kaže da je njihov odnos od ključnog značaja. "Neki ljudi misle da smo kao muž i žena, ali mi smo više kao brat i sestra. Svaki dan kad se probudim imam sigurnost da je moja snaga tamo. Vjerujemo jedno drugom", ističe Machado.

Eliana Zagui
Eliana Zagui
Zbog opasnosti od infekcije njih dvoje moraju živjeti u bolnici. Izlasci van su rijetki, ali nezaboravni, kaže Machado, koji procjenjuje da je izvan bolnice bio 50 puta u životu.

"Postoje neki izleti koje posebno pamtim, kada sam imao 32 godine prvi put sam vidio plažu. Otvorio sam vrata automobila, vidio more i pomislio 'O! Šta je to?'", priča Machado.

Tada je sa njim bila i Eliana. Za more su znali sa razglednica i fotografija, ali prvi susret je bio nezaboravan. Eliana se bavi pisanjem te slikarstvom pomoću usta, dok je Machado postao animator i koristi dva moćna računara.

U maju ove godine Machado je ostvario cilj i u kampanji prikupio 65.000 dolara za 3D animiranu filmsku seriju pod nazivom "Avanture Lece (Elijanin nadimak) i njenih prijatelja", baziranu na knjizi koju je napisala Eliana.

Machado je želio prikazati svoj ​​život sa Elijanom i njihovim prijateljima. Karikaturista Bruno Saggese, koji je pomagao Machadu u njegovom filmskom projektu ispričao je o svome iskustvu sa Machadom i njegovim prijateljima. "Kada sam prvi put došao u bolnicu našao sam se u okruženju pacijenata u kritičnom stanju, zabrinutih članova porodice, ljekara i medicinskih sestara, koji trče okolo. No, u Elijaninoj i Machadovoj sobi je bilo posve drukčije, oni su stvorili svoj svijet. Upravo taj svijet će šira javnost moći upoznati kada Machadov projekt uskoro bude završen.