Svijet
82

Uposlenici kineske banke zbog loših rezultata dobili batine i šišanje

Klix.ba
Osam radnika kineske banke dobilo je štapom po turu, muškarcima su obrijane glave, a ženama odrezana kosa jer su na treningu kompanije pokazali loše rezultate.

Video na kojem ih motivacijski trener udara izazvao je opšte zgražavanje javnosti, nakon čega su predsjednik i zamjenik guvernera banke suspendovani sa radnog mjesta.

Čelništvo komercijalne banke Changzhi Zhangze Rural na sjeveru provincije Shanxi angažovalo je teambuilding agenciju iz Šangaja za trening svojih uposlenika, a trener Jian Yang pristupio je svojim, kako kaže, provjerenim metodama.

Nakon prvog dana rada sa više od 200 radnika banke od osam njih sa najlošijim rezultatima zatražio je objašnjenje. Svako od njih imao je neki izgovor, nakon čega im je Jiang rekao da se pripreme kako bi bili kažnjeni.

Poredao ih je na pozornici i redom prilično jako udarao štapom. Potom je "kažnjene" žene ošišao, a muškarcima obrijao glave, prenose lokalni mediji i novinska agencija grada Changzhija.

Snimak napravljen mobitelom obišao je svijet i pokrenuo val kritika.

"Otkad je batinjanje uposlenika postalo način za postizanje boljih rezultata?", pitao je korisnik društvenih mreža Denny Tangmashi.

Iz banke nisu komentarisali slučaj, a mobitel trener Jianga je odtad isključen. Ipak, u ponedjeljak je stiglo saopćenje za javnost u kojem nadzorni organi trening nazivaju "nepravilnim" i otkrivaju da su predsjednik i zamjenik guvernera banke suspendovani. Jiangu je naređeno da uputi javno izvinjenje.

Međutim, nekima se ova kazna za bankare i trenera čini neadekvatnom.

"Treba ih istući štapom!", napisao je na društvenim mrežama korisnik Edison Li Jingyu.