Skandal u Njemačkoj
0

Uposlenici Bundesbanke i Lufthanse krivotvorili 20 miliona eura

Sarajevo-x.com
Istražitelji su u Njemačkoj otkrili vjerovatno najveći skandal povezan sa kovanicama eura od kada je uvedena ta valuta. Šteta zbog zloupotrebe kovanica, u šta su umiješani uposlenici Bundesbanke i Lufthanse, mogla bi iznositi i do 20 miliona eura.

Prema pisanju dnevnika Bild, istražitelji su pretražili stanove i kancelarije uposlenika Bundesbanke i njemačke aviokompanije Lufthansa. Naime, kovanice eura koje je Bundesbanka otpisala i dala u staro željezo našle su se u Kini, gdje su ponovo sastavljane. Stjuardese, koje rade u Lufthansi, ponovo su iz Kine prokrijumčarile kovanice u Njemačku, te su ih u saradnji sa uposlenicima u Bundesbanci mijenjale za papirni novac.

Šest osoba je uhapšeno tokom istrage. Državna tužiteljica Doris Möller-Scheu potvrdila je ovo navode Bildu.

Savezna banka godišnje povlači stotine tona oštećenih kovanica eura, nakon što se unutrašnji dio kovanice odvoji od prstena. "Otpad" je otkupljivala kriminalna grupa, sastavljala kovanice u Kini, a potom su ga stjuardese donosile u Frankfurt.

Prilikom transporta stjuardese nisu nosile sa sobom više od 10.000 eura, pa samim tim nije bilo ni potrebe da ga prijavljuju na carini. Ovako povezan lanac kriminala je trajao sve dok jedan carinik nije primijetio da stjuardesa vuče izuzetno težak prtljag i provjerio o čemu se radi. Istraga o ovom još uvijek traje, a pretpostavlja se da je u cijelu priču umiješano najmanje 25 osoba.