Svijet
0

Uoči Samita G20 u Kini: Erdogan i Xi Jinping razgovarali o antiterorizmu i sigurnosti

Klix.ba
Erdogan i Xi Jinping (Foto: Xinhua)
Predstavnici Turske i Kine su se složili da će nastaviti i pojačati saradnju na poljima antiterorizma, energije i infrastrukture na sastanku koji je održan uoči Samita G20 koji će se početi sutra u Hangzhou glavnom gradu kineske provincije Zhejiang, piše kineska novinska agencija Xinhua.

Na sastanku sa Recepom Tayyipom Erdoganom, predsjednik Kine Xi Jinping je izjavio da Kina cijeni afirmaciju Turske da ne dozvoli nikakve aktivnosti na tlu svoje zemlje koje bi ugrožavale sigurnost Kine.

Pozvao je obje strane da se posvete ključnoj temi međusobnog povjerenja, a sve u cilju postizanja suštinskih rješenja na polju antiterorizma i sigurnosti.

Obje strane bi trebale razmisliti o konkretnim sredstvima i projektima da se uveže kineska Belt and Road inicijativa sa turskom razvojnom strategijom u cilju napretka saradnje na poljima infrastrukture, energije, karantena i drugo, izjavio je kineski predsjednik.

Erdogan je izjavio da cijeni podršku Kine da Turska održi nacionalnu sigurnost i stabilnost društva. Također, nada se da će ove dvije zemlje pojačati saradnju na poljima međusobnih ulaganja, avijacije, agrikulture, turizma i antiterorizma.

Xi Jinping je izjavio da je Kina spremna sarađivati sa Turskom, prošlogodišnjim domaćinom Samita G20 u Antaliji, na jačanju statusa Samita G20 i uspostavljanju njegove bitnije uloge u svjetskoj ekonomiji.

U Hangzho su danas stigli i američki predsjednik Barack Obama, te generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.