Univerzitet Notre Dame
0

Uoči Obaminog govora uhapšeno 19 protestanata

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Devetnaest protestanata uhapšeno je na Katoličkom univerzitetu Notre Dame, u američkoj saveznoj državi Indiana, uoči govora na promociji naraštaja diplomanata koji u nedjelju treba održati predsjednik Barack Obama, objavila je policija univerziteta.

Glavni organizatori prosvjeda su udruge 'Građani za društvo s pravom na život' i 'Akcijska liga za pravo na život', koje su za 10:30 sati zakazali okupljanje prosvjednika, uoči Obaminog govora u 14 sati.

"Idem na Notre Dame kako bih svjedočio istini. Kao katolik, smatram da to nije ono što Crkva naučava i da je šamar u lice onoga u što katolici vjeruju. Mi ne vjerujemo u upotrebu fetusa da bi se navodno liječile bolesti", izjavila je za TV Fox News Mary Sullivan, članica udruge 'Građani za društvo s pravom na život'

Protestanti nisu studenti i uhapšeni su zbog ometanja posjeda kada su ušli na prostor univerziteta, koji je privatno vlasništvo, izjavio je glasnogovornik policije Notre Dama Dennis Brown za lokalni radio.

Obamim plan da održi govor na promociji oko 2.000 diplomanata 2009., izazvao je buru zbog njegovih uvjerenja u pravo na pobačaj i potpore saveznom finansiranju istraživanja matičnih stanica, čemu se Katolička crkva protivi.

Ta gledišta ne odobravaju mnogi visoki katolički dužnosnici na univerzitetu i izvan njega, koji su osudili univerzitetski izbor govornika i planove da mu se dodijeli počasni doktorat.

"Ja nemam problema s tim da Obama govori na sveučilištu, da se obrati pravnom fakultetu, sudjeluje na simpoziju... imam problema s time da mu se dodijeli počasni doktorat", izjavio je Bill Donohue, predsjednik američke Katoličke lige.

Drugi su dužnosnici odlučili bojkotirati svečanost, a najistaknutiji među njima je katolički biskup obližnjeg South Benda, u Indiani, John D'Arcy. U pisanom saopćenju biskup je istaknuo kako je "predsjednik Obama svoju dugogodišnju nevoljkost da ljudski život smatra svetim nedavno ne samo potvrdio nego i pretvorio u javnu politiku".

U martu je rektor Notre Dama John Jenkins izjavio da je univerzitet bio domaćinom i demokratskim i republikanskim predsjednicima, te da pozivnica ne znači da se univerzitet slaže sa svim Obaminim stajalištima.

Bijela kuća je objavila kako je predsjedniku čast što će govoriti na univerzitetu i da pozdravlja razmjenu ideja o izazovnim temama.

Među ostalim predsjednicima SAD-a koji su govorili na promocijama studenata Notre Dama su Jimmy Carter, Ronald Reagan, George H. W. Bush i George W. Bush.

Stotine 'pro-life' aktivista su tokom vikenda stigli u South Band iz svih krajeva SAD-a da bi prosvjedovali protiv predsjednika Obame.

S transparentima "Obama=pobačaj", "Pobačaj je mučenje" i fotografijama abortiranih fetusa desetine aktivista u nedjelju prosvjeduje ne ulazu u univerzitet Notre Dame i duž prometnica koje vode do sveučilišta. Nasuprot njima prosvjeduju skupine aktivista koji podržavaju pravo na pobačaj i istraživanja matičnih stanica, a sve se odvija uz izuzetne mjere sigurnosti.