Svijet
0

Uočeno više signala koji bi mogli biti vezani za nestali avion

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Avioni i brodovi uključeni u međunarodnu potragu za nestalim avionom kompanije Malaysian Airlines uputili su se u područje gdje je kineski brod u protekla dva dana detektovao više signala koji bi mogli da budu od lokatora koji emituje crna kutija iz letjelice, saopćile su danas australske vlasti.

"Danas će se Australske kraljevske vazduhoplovne snage priključiti kao pomoć u daljem ispitivanju akustičnih signala u blizini gdje je kineski brod detektovao zvuke. Brod Echo i plovila Australskog okeanskog odbrambenog štita su se također uputili da se pridruže brodu Haixun 01 što brže moguće da pomognu u detekciji", rekao je čelnik Koordinacionog centra zajedničke akcije Angus Houston, prenosi agencija AFP.

Međutim, penzionisani australski komandant vazduhoplovnih snaga Houston istakao je da za dva elektronska impulsa koji je kineski brod prijavio da je otkrio u petak i subotu, nije potvrđeno da pripadaju nestalom avionom, dodaje AP.

Kineska zvanična novinska agencija Xinhua javila je sinoć da je patrolni brod Haixun 01 u južnom dijelu Indijskog okeana otkrio "pulsni signal'' od 37,5 kiloherca (ciklusa u sekundi), iste frekvencije koju emituju uređaji koji snimaju podatke sa leta aviona u kokpitu.

Posade aviona iz sedam zemalja nadlijetale su, u desetinama misija iz Pertha, duboko u južnom dijelu Indijskog okeana u potrazi za ostacima aviona i pridružile se brodovima opremljenim sofisticiranom opremom za detektovanje lokatora crne kutije koja snima glasove i podatke s leta.

Avion tipa Boieng 777 je izgubio komunikaciju i nestao iz civilnog radara manje od sat vremena po polijetanju iz Kuala Lumpura za Peking, 8. marta.