Svijet
0

Uočene mutacije virusa H1N1

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Virus novog gripa H1N1 možda počinje da mutira, a njegov nešto drugačiji oblik postao je dominantant u Australiji, Singapuru i na Novom Zelandu, objavili su danas naučnici.

Potrebna su dodatna istraživanja da bi se utvrdilo da li je novi soj opasniji i da li sadašnja vakcina pruža potpunu zaštitu od mutiranog virusa, izjavio je Ian Bar iz istraživačkog centra Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Melburnu.

Bar je rekao da će vakcina protiv novog gripa zbog ovakvog razvoja situacije možda morati da bude promijenjena brže nego što se to očekivalo.

Naučnici kažu da je moguće da je nova varijanta virusa opasnija i da od njega mogu da obole i osobe koje su već vakcinisane.

Virusi gripa stalno mutiraju i zbog toga je ljudima potrebna nova vakcina svake godine. Od kada se pojavio i raširio u martu 2009. godine, virus H1N1 bio je veoma stabilan i skoro da se nije uopšte mijenjao.

Naučnici širom svijeta su na oprezu za slučaj da se pojavi opasna mutirana forma ovog virusa. Pokazalo se da H1N1 nije toliko smrtonosan kao što se strahovalo, iako se veoma brzo raširio čitavim svijetom i ubio više djece i mlađi ljudi od običnog virusa gripa.

SZO je u avgustu objavila kraj pandemije. Virus H1N1 postao je najrašireniji virus gripa i ima ga svuda osim u Južnoafričkoj Republici, gdje je dominantan virus tipa H3N2.
Sadašnja vakcina protiv sezonskog gripa pruža zaštitu od vurisa H1N1, H3N2 i njegovog B soja.