Svijet
0

UNS zahtijeva od ICTY-a da poštuje dostojanstvo novinara Petrovića

FENA
Udruženje novinara Srbije (UNS) saopćilo je u srijedu da je od Haškog suda (ICTY) zatražilo da poštuje profesionalno dostojanstvo beogradskog novinara Zorana Petrovića Piroćanca u povodu izdavanja naloga da se on privede u Haag kako bi svjedočio o dodađanjima u Srebrenici jula 1995.

Petrović bi trebalo da se kao svjedok tužilaštva pojavi u Haškom sudu u procesu protiv Vujadina Popovića, Ljubiše Beare, Drage Nikolića, Ljubomira Borovčanina, Radivoja Miletića, Milana Gvere i Vinka Pandurevića, koji su optuženi za zločine u Srebrenici.

Zbog izdavanja naloga za Petrovićevo privođenje UNS se obratio pretresnom vijeću u ovom postupku koje čine predsjedavajući sudac Carmel Agius, suci O-Gon Kwon i Kemberley Prost, kao i rezervni sudac Ole Bjorn Stole.

Ističući kako se protivi odluci suda, UNS podsjeća da je Petrović pristao istražiteljima govoriti o svojim saznanjima, a da su ga oni zatim diskreditirali iznoseći sumnju u njegovu novinarsku profesionalnost.

UNS je naveo, prenosi Tanjug, kako Petrović zaslužuje da sud poštuje njegov profesionalni integritet, kao i da uvaži objektivne razloge za odgađanje svjedočenja koje je on naveo u dopisu.