Svijet
0

UNMIK pozvao Beograd da se suzdrži od podrivanja izbora na Kosovu

FENA
Civilna Misija UN-a na Kosovu (UNMIK) pozvala je u utorak Beograd da ne traži od kosovskih Srba bojkotiranje općinskih i parlamentarnih izbora na Kosovu, zakazanih za 17. studenoga.

"Minimum što UNMIK očekuje jest da Beograd ne ometa kosovske Srbe u sudjelovanju na ovim izborima", rekao je glasnogovornik UNMIK-a Aleksander Ivanko na konferenciji za novinstvo u Prištini.

On je naglasio kako je tijekom prethodna dva tjedna UNMIK dobio izvješće prema kojemu službeni Beograd, ali i neki srpski čelnici na Kosovu, ne samo da što nisu potaknuli kosovske Srbe na sudjelovanje u izborima, već su ih odvraćali, a u nekim slučajevima i prijetili kandidatima koji su se prijavili za izbore. Neki od njih su poslije toga povlačili kandidature, rekao je Ivanko.

"To je neprihvatljivo. UNMIK još jednom poziva Beograd da se suzdrži od bilo kakvih djelatnosti koje podrivaju izbore i sudjelovanje Srba na njima", kazao je Ivanko. Dodao je da Beograd "prema svojim javnim izjavama izgleda kao da je vrlo posvećen Rezoluciji 1244" i ocijenio da "njihove djelatnosti na Kosovu trebaju biti sukladne njihovim riječima".

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Ruecker u nekoliko je navrata raspravljao o ovom pitanju, uključujući i najnoviju raspravu u Vijeću sigurnosti UN-a, bilateralne sastanke s međunarodnim dužnosnicima, ali i pismo srbijanskome premijeru Vojislavu Koštunici poslano 6. listopada.

Upitan kako će biti organizirano glasovanje na sjeveru Kosova ako tamošnji Srbi ne dopuste da u školama budu glasačka mjesta, glasnogovornik OESS-a na Kosovu Sven Lindholm na istoj je konferenciji za novinstvo rekao da se prave planovi za "mobilne timove" koji će omogućiti glasovanje svakome tko to bude htio.