Studenti ne mogu pratiti predavanja
1

Univerziteti u Velikoj Britaniji će morati izbaciti matematiku

Sarajevo-x.com
Univerziteti u Velikoj Britaniji će izgleda morati izbaciti matematiku sa liste dodiplomskih i postdiplomskih kurseva, jer se studenti i njihovi profesori ne mogu nositi s njom.

Dugogodišnje neadekvatno matematičko obrazovanje dovelo je u pitanje budućnost privrede u toj zemlji, navode britanski mediji.

Univerziteti su prisiljeni da izbace matematiku, kako bi studenti mogli diplomirati, uključujući studije ekonomije, psihologije i društvenih nauka. Navodi se kako veliki broj studenata nije u stanju da riješi komplicirane matematičke zadatke, ali da ih profesori svejedno uporno poučavaju tome.

Ugled diplomiranih studenata univerziteta u ovoj zemlji je sada stavljen pod znak pitanja, tvrdi se u izvještaju "Rješavanje problema matematike", koji je objavila lobistička grupa RSA.

Nakon što su sagledali kakva je situacija kada je u pitanju obrazovanje iz matematike u drugim zemljama, autori izvještaja su otkrili da je matematika u britanskim školama potpuno "neprikladna za praktičnu upotrebu". Navodi se također i da britanski univerziteti ne drže korak s međunarodnim standardima.

Neki univerziteti u svojim oglašavanjima uopće više i ne navode kakvo je matematičko predznanje potrebno za izučavanje pojedinih predmeta, a sve zbog straha da će ih kandidati unaprijed odbaciti.

U izvještaju se dalje navodi kako su na univerzitetima marginalizirali matematički sadržaj, samo zato što studenti "nisu sposobni savladati gradivo". RSA sugeriše da bi svi studenti do 18 godine trebali biti sposobni slušati predavanja iz matematike te da bi se trebala uvesti "matematika za građanstvo".