Svijet
0

Uništene videosnimke CIA sakrila od istražne komisije o 11. septembru 2001.

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Visoki dužnosnici američke vladine komisije koja je istraživala terorističke napade na Sjedinjene Države 2001. godine kažu da Središnja obavještajna agencija (CIA) nikada nije priznala postojanje videosnimaka intenzivnog saslušavanja nekih Al-Qaidinih operativaca.

Videosnimke tih preslušavanja iz 2002. uništene su tri godine kasnije usprkos ponavljanim specifičnim zahtjevima članova komisije da im se omogući pristup svim materijalima o preslušavanjima.

Gubitak stotina sati videosnimaka, prvi put službeno priznat ranije ovog mjeseca, raspirio je spor oko američkih metoda saslušavanja te izazvao nove istrage o djelovanju CIA-e.

Iscrpan izvještaj bivšeg direktora Komisije o 11. septembru 2001., objavljen jučer, navodi da je tadašnji direktor CIA-e George Tenet propustio spomenuti te trake u izravnom sastanku s istražiteljima, kao ni da nije ispravio uvjeravanja koja su stizala iz CIA-je da je komisija dobila sve što je tražila.

Memorandum komisije od 13. decembra, o kojem je prvi izvijestio list "New York Times", opisuje neprekinuta nastojanja istražitelja da dopru do podataka koje su CIA-ini istražitelji dobili na saslušavanjima osumnjičenika za terorizam Abu Zubajdaha i Abd al-Rashima al-Nashirija.

Komisija se nadala da će priznanja dvojice zatvorenika daljnje osvijetliti pozadinu napada Al-Qaide na New York i Washington, u septembru 2001.

Glasnogovornik CIA-e je izjavio da je Komisija o 11. septembru 2001. tražila sve dokumente, izvještaje i druge podatke vezane uz preslušavanja visokih pripadnika Al-Qaide, ali da nikad nisu specifično zatražene videosnimke preslušavanja.

Sadašnji direktor CIA-e general Michael Hayden rekao je ranije ovog mjeseca da su videosnimke bile uništene krajem 2005. s namjerom da se zaštiti identitet istražitelja koji su vršili saslušavanja. Kritičari tvrde, prenosi VoA, da je to bilo učinjeno kako bi se sakrili dokazi o provođenju torture.

Savezni sud je u petak održao saslušanje u vezi sa zahtjevom advokata odbrane pritvorenika u Guantanamu da su trake bile uništene u suprotnosti sa sudskim nalogom da se sačuva sav materijal koji ima veze s optužbama o zlostavljanju zatvorenika u centru Guantanamo, na Kubi. Sudac je saslušao obje strane, ali još nije objavio presudu.

Vladini odvjetnici tvrde da te videosnimke nisu bile obuhvaćene sudskim nalogom izdanim 2005., prije uništenja spomenutih snimaka, jer nema dokaza da su osumnjičenici Zubaydah i Nashiri bili saslušavani u Guantanamu.