Svijet
3

UNICEF: Više od 500 jemenske djece stradalo u posljednjih šest mjeseci

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U posljednjih šest mjeseci koliko traju sukobi u Jemenu, dovelo je do smrti 505 djece, a još 702 je ozlijeđeno, prema podacima UN-ove agencije za prava djece UNICEF.

Počevši od mjeseca marta Saudijska Arabija i njeni saveznici vrše zračne napade na pripadnike pobunjenog plemena Huti, koji ne dozvoljavaju svrgnutom predsjedniku Abd Rabbuh Mansur Hadiu da se vrati na vlast.

Iz te organizacije su istakli da je 1,7 miliona mladih osoba izloženo opasnosti od neuhranjenosti usljed humanitarne krize koja se dešava u toj zemlji. Od ukupne cifre oko 1,2 miliona djece mlađe od pet godina je u opasnosti da će patiti od neuhranjenosti, a oko 530 hiljada djece da će patiti od teške neuhranjenosti.

Jemen trenutno proizvodi samo 10 posto hrane od ukupnih potreba, stoga 80 posto populacije ispod 18 godina imaju potrebu hitne humanitarne pomoći. Oko 1,8 miliona djece u Jemenu je prekinulo svoje obrazovanje a do sada je 41 škola napadnuta. Oko 2.355 civila je stradalo, dok je 1,4 miliona ljudi raseljeno iz svojih domova.

Iz UNICEF-a ističu i zastrašujući podatak da se veliki broj djece u Jemenu koriste kao vojnici.