Svijet
0

UNICEF uputio apel za pomoć djeci u kriznim područjima

Anadolija
UN-ov fond za djecu (UNICEF) uputio je apel za pomoć u vrijednosti 3,1 milijardu dolara za 62 miliona djece iz kriznih područja. UNICEF ističe da više od jednog djeteta na svakih desetero djece živi u području zahvaćenom oružanim sukobima.

U saopćenju UNICEF-a se navodi da se bilježi znatno povećanje broja djece čija su staništa zahvatile prirodne nepogode, oružani sukobi i epidemije bolesti te da je zbog toga potrebna veća finansijska podrška međunarodne zajednice. 

"Nedavno sam se vratio iz Sirije u kojoj su životi miliona djece uništeni. U posljednje četiri godine ta djecu su svakodnevno svjedočila nasilju i smrti i lišeni su temeljnih prava", kazao je Afshan Khan, direktor UNICEF-a za hitne slučajeve.

 U saopćenju se navodi kako je cilj UNICEF-a da ukaže pomoć za 98 miliona ljudi u 71 zemlji svijeta i da je dvije trećine te populacije predstavljaju djeca.

Prema UNICEF-u, najviše pomoći je potrebno na području Sirije i susjednih zemalja, čak 903 miliona dolara. Za područja pogođena ebolom namjenjeno je 500 miliona dolara, za Nigeriju je predviđena pomoć od 26,5 miliona te 32,45 miliona dolara za Ukrajinu.