Posljedice urbanizacije
0

UNICEF upozorava: Milijardu djece živi u siromaštvu

Sarajevo-x.com
Više od milijardu djece živi u prenatrpanim gradovima, a većina njih nemaju električnu energiju i vodu ili mogućnost obrazovanja, navedeno je u posljednjem UN-ovom izvještaju.

Urbanizacija širom svijeta pretvara mala naselja u ogromna postrojenja sa milionskim stanovništvom, u kojim su djeca najzapuštenija i najignorisanija, navodi se u alarmirajućem izvještaju.

"Urbanizacija je ostavila milione djece u metropolama i gradovima bez mogućnosti da imaju pristup vitalnim uslugama potrebnim u djetinjstvu. Skoro milijardu djece je bez osnovnih potrepština", navedeno je u UN Dječijem fondu (UNICEF), prenosi agencija AFP.

Za nekoliko godina, većina djece će odrastati u urbanim sredinama, a djeca rođena u gradovima čine 60 posto povećanja u urbanoj populaciji. Gradovi se šire brže nego što vlade mogu regulisati proširenja, a svako treće dijete živi u sirotinjskom kvartu, upozoravaju iz UNICEF-a.

UN-ova agencija za djecu u izvještajima upozorava da se gradovi šire na račun sirotinjskih kvartova koji nemaju odgovarajuću infrastrukturu, pa često vodu naprimjer plaćaju 50 posto više od ostalih, jer nisu povezani sa gradskim vodovodom.

"Djeca su ranjiva i ukoliko im je uskraćeno osnovno, onda su podložna bolestima i iskorištavanju, a stopa smrtnosti djece je neprihvatljiva", dodato je u izvještaju.

Milioni djece širom svijeta su, još prije nego napune deset godina, prinuđeni da rade u neuslovnim radionicama i za minimalnu naknadu. Mnoga djeca su i žrtve seksualne trgovine.