Svijet
0

UNICEF: Smanjena smrtnost kod djece

FENA
Smrtnost kod djece mlađe od pet godina nije nikada bila manja u svijetu jer je registrirano manje od deset miliona smrtnih slučajeva koliko ih je bilo u 2006. godini, navodi se u godišnjem izvještaju UNICEF-a objavljenom u utorak.

UNICEF, ipak, otkriva u Izvještaju 2008 da više od 500.000 žena umire svake godine zbog komplikacija u trudnoći ili prilikom poroda, a polovina smrtnih slučajeva je registrirana u supsaharskoj Africi.

Kako bi smanjile smrtnost kod djece i poboljšale općenito brigu o djeci, zemlje na putu razvoja treba više da se mobiliziraju ne oslanjajući se samo na svjetska partnerstva, upozorila je UN-ova agencija za djecu, prenio je AFP.

Izvještaj predlaže četiri jednostavne mjere koje se mogu lako provesti kako bi se omogućilo preživljavanje djece i njihovih majki: hranjenje djece isključivo majčinim mlijekom, vakcinacija, korištenje insekticida protiv komaraca i dodatno unošenje A-vitamina.

"Uključivanje, na nivou zajednice, u službe koje su bitne za majke, novorođenčad i malodobnu djecu i trajno unapređenje zdravstvenih službi na državnom nivou moglo bi spasiti veliki dio od 26.000 djece mlađe od pet godina koja umiru svakog dana", izjavila je direktorica UNICEF-a Ann Veneman.

Gotovo sva ta djeca žive "u 60 zemalja u razvoju", napominje UN.

Neki pozitivni pomaci bude optimizam, pa je, naprimjeri, cijepljenje protiv ospica za 60 posto smanjilo smrtnost od te bolesti u svijetu, odnosno za čak 75 posto u supsaharskoj Africi od 1999. do 2005.

Isključiva prehrana dojenčadi majčinim mlijekom u supsaharskoj Africi u stalnom je usponu u zadnjih 10 godina, piše zaklada.

Izvještaj navodi da je ostvaren i napredak u sprečavanju prijenosa virusa HIV s majke na njezino dijete.

Međutim, napredak je slabiji u djelotvornom liječenju dječjih bolesti, pa upala pluća ubija u svijetu više djece od bilo koje druge bolesti. No usprkos činjenici da je upala pluća u 20 posto slučajeva uzročnik smrti djece mlađe od pet godina, samo 56 posto djece dobiva primjerenu terapiju u liječenju te bolesti.

Bolesti dijareje ubijaju gotovo dva miliona djece mlađe od pet godina, pa iako je liječenje tih bolesti poraslo proteklog desetljeća, u zemljama u razvoju samo trećina oboljele djece biva primjereno liječena.

Konačno, pothranjenost je i dalje ključan razlog za zabrinutost, jer je povezana sa smrtnošću djece u 50 posto slučajeva.

UNICEF izražava zabrinutost zbog slabe prenatalne skrbi u zemljama u razvoju, zbog toga što više od 40 posto žena rađa bez pomoći obučene zdravstvene osobe.

Iako je polovina svijeta na putu da ostvari Milenijski cilj 4, a taj je do 2015. godine za dvije trećine smanjiti smrtnost djece mlađe od pet godina, mnoge države već zaostaju i morat će ubrzano raditi žele li nadoknaditi kašnjenje. To su ponajviše supsaharska Afrika, istočna i južna Afrika, zapadna i središnja Afrika, Bliski istok i Sjeverna Afrika te jugoistočna Azija.

UNICEF, koji se finansira dobrovoljnim donacijama država, poslovnog sektora i pojedinaca, djeluje u više od 150 zemalja i područja pomažući djeci da prežive od ranog djetinjstva do adolescencije.