Svijet
0

UNICEF: Prvi put smanjena stopa smrtnosti male djece

FENA
Godine 2006., prvi put u modernoj povijesti, broj smrtnosti djece mlađe od pet godina pao je ispod deset miliona, otkriva u četvrtak objavljeni izvještaj UN-ovog fonda za djecu (UNICEF), koji ističe da se taj napredak jako razlikuje prema kontinentima.

Smrtnost djece 2006. iznosila je 9,7 miliona nasuprot 13 miliona 1990. godine, stoji u izvještaju UNICEF-a.

"To je povijesna" prekretnica, ocijenila je izvršna direktorica UNICEF-a Ann M. Veneman, ali je istodobno upozorila da svijetu predstoji još golem posao.

"Gubitak 9,7 miliona mladih života godišnje je neprihvatljiv", kazala je Veneman i pojasnila: "Većinu tih smrti moguće je spriječiti i kao što je nedavni napredak pokazao, rješenja se pokušavaju i testiraju."

Napredak je rezultat prihvaćanja osnovnih zdravstvenih strategija kao što je rano dojenje i dojenje kao isključiv oblik prehrane novorođenčadi, cijepljenje djece, uzimanje vitamina radi jačanja imunološkog sustava te borba protiv malarije.

Primjereno liječenje upale pluća i crijevnih bolesti, mjere protiv velike pothranjenosti i liječenje djece zaražene HIV/AIDS-om jednako su važne strategije u borbi za preživljavanje djece kao što su prihvaćanje higijenskih navika, pristup pitkoj vodi i zdravstvenoj skrbi.

Među ključnim zaključcima UNICEF-a ističe se da je svaka regija ostvarila napredak, ali su rezultati od 1990. do 2006. najbolji u Latinskoj Americi i na Karibima, središnjoj i istočnoj Evropi, Zajednici nezavisnih država, u istočnoj Aziji i Pacifiku.

U prošlosti je velika smrtnost djece pogađala Aziju, a danas je oko 50 posto sve djece umrle u dobi do pet godina u supsaharskoj Africi. Ako se aktualan trend nastavi, godine 2015. supsaharska Afrika bit će područje sa 60 posto smrtnosti sve djece do pet godina u svijetu.

Uvjerljiv napredak u smanjenju smrtnosti djece ostvarile su Kina i Indija. U Kini je od 1990. do 2006. smanjenje smrtnosti iznosilo 47 posto, a u Indiji u istom razdoblju 34 posto.

Usprkos tragičnom trendu u supsaharskoj Africi, znatan su napredak ostvarile pojedine države kao Malavi, gdje je smrtnost opala za 29 posto od 2000. do 2004., a zatim u Etiopiji, Mozambiku, Namibiji, Nigeru, Ruandi i Tanzaniji.

Najveća je smrtnost djece u zapadnim i središnjim afričkim zemljama i južnoj Africi, gdje širenje HIV/AIDS-a poništava napore zdravstvenih djelatnika u borbi za preživljavanje djece.

Izvještaj je UNICEF izradio na bazi podataka dobivenih od vlada zemalja UN-a, ali neki stručnjaci, poput Christophera Murraya, direktora Instituta za zdravstvena istraživanja pri Sveučilištu u Washingtonu, u dilemi su da je doista ostvaren napredak, prenosi američka novinska agencija AP.

Uspjeh u smanjenju stope smrtnosti djece važan je za postizanje Milenijskih ciljeva na koje su se u sjedištu UN-a obvezali svjetski lideri 2000. godine. Milenijski razvojni cilj 4 obvezuje svijet da do 2015. za dvije trećine smanji broj umrle djece do pet godina (prema podacima iz 1990.). Time bi se spriječila smrt 5,4 miliona djece godišnje.