Godišnji izvještaj
1

UNICEF: Pad stope smrtnosti među djecom

Klix.ba
Broj smrtnih slučajeva među djecom mlađom od pet godina je u značajnom padu već 20 godina, rečeno je iz UNICEFA, međunarodnog fonda za djecu pri Ujedinjenim nacijama.

Prošle godine je oko 6,9 miliona djece umrlo prije pete godine života, što znači da dnevno umre oko 19.000 djece. U poređenju sa time, 1990. godine je umrlo 12 miliona djece mlađe od pet godina.

Neki od razloga smanjenja smrtnih slučajeva su ti što su neke siromašne zemlje sada postale nešto bogatije, imunizacija protiv svakodnevnih bolesti i ohrabrivanje dojenja djece. Aktivnosti na sprječavanju infektivnih oboljenja, kao što su ospice, su broj povezanih smrtnih slučajeva smanjile sa 500.000, koliko je zabilježeno 2000. godine, na 100.000 msrtnih slučajeva, koliko je zabilježeno prošle godine.

Najveći pad smrtnih slučajeva među djecom je zabilježen u zemljama koje su primile veliku pomoć od stranih zemalja, penosi BBC.

Prošle godine se polovina smrtnih slučajeva među djecom mlađom od pet godina desila u samo pet zemalja – Indiji, Nigeriji, Demokratskoj Republici Kongo, Pakistanu i Kini.

U Demokratskoj Republici Kongo, Čadu, Somaliji, Maliju, Kamerunu i Burkini Faso se broj slučajeva u odnosu na 1990. godinu povećao za više od 10.000.

Pet najvećih uzročnika smrti među djecom mlađom od pet godina su upala pluća (18 posto), komplikacije nastale preranim porođajem (14 posto), dijareja (11 posto), komplikacije nastale tokom porođaja (9 posto) i malarija (7 posto).

Prema podacima UNICEFA, oko 40 posto smrtnih slučajeva se desi tokom prvih 28 dana života djece. Neuhranjenost je uzrok smrti jedne trećine tih slučajeva.