Ujedinjene nacije
0

UNHCR slavi 60. godišnjicu, 43 miliona izbjeglica na svijetu

FENA
UN-ova agencija za izbjeglice (UNHCR) obilježava u utorak 60. godišnjicu osnivanja u trenutku kad je u svijetu raseljeno 43 miliona ljudi. Visoki povjerenik UNHCR-a Antonio Guterres je, tim povodom, pozvao svijet da se uhvati u koštac s novim uzrocima izbjeglištva poput krajnjeg siromaštva ili klimatskih promjena, nepoznatih u doba osnivanja agencije.

UN-ovu agenciju za izbjeglice (UNHCR) osnovala je Opća skupština UN-a 14. decembra 1950., kako bi odgovorila na izbjegličku situaciju u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Agencija je počela raditi 1. januara 1951., pomažući ljudima koji prelaze granicu zbog sukoba ili progona, a djelokrug njena rada širio se s promjenama u svijetu. Takvi su izazovi bili masovan odljev izbjeglica 1956., nakon Mađarske revolucije, izbjeglička kriza 60-ih godina zbog dekolonizacije Afrike te idućih desetljeća raseljenost u Aziji i Latinskoj Americi, podsjeća Hina.

Danas je izbjeglica, interno raseljenih osoba i tražitelja azila u cijelom svijetu 43 miliona, a većina ih je pod staranjem UNHCR-a, navodi agencija sa sjedištem u Ženevi u poruci za medije u povodu godišnjice.

  • Sve više i više ljudi prelazi granice zbog krajnjeg siromaštva, uticaja klimatskih promjena i vezanosti sa sukobima. Dakle, to su novi obrasci prisilnog raseljavanja i međunarodna zajednica treba biti sposobna odgovoriti na te izazove, rekao je visoki povjerenik za izbjeglice Guterres.

  • Danas su veliki problemi raseljenosti iz Somalije i Afganistana i to su primjeri izbjegličkih nevolja 21. stoljeća koji se protežu preko granica više zemalja i zahtijevaju nove i globalizirane pristupe Pronalaženju rješenja, rekao je on.

  • Nažalost, glavni uzroci sukoba i raseljavanja još nisu iskorijenjeni te će i sljedećih nekoliko godina biti pune izazova, upozorio je
    Guterres.