Svijet
0

UNHCR pozvao Saudijsku Arabiju da ne deportuje Somalce

FENA
Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) apelirao je u petak na Saudijsku Arabiju da prestane s deportacijom Somalaca, a susjednim zemljama poručio da dozvole privremeni boravak somalskim radnicima i podnositeljima zahtjeva za azil dok Somalija ne bude sigurna za povratak.

Saudijska Arabija je u posljednjih godinu dana deportirala po hiljadu Somalaca mjesečno, prebacujući ih avionom u glavni grad Somalije Mogadishu, gdje su civili često žrtve sukoba između somalskih snaga sigurnosti i pobunjeničkog islamističkog pokreta Al-Shabab.

"Imajući u vidu nasilje koje je zavladalo u Mogadishu, UNHCR apelira na saudijske vlasti da se ubuduće iz humanitarnih razloga uzdrže od deportacija", izjavila je glasnogovornica UNHCR-a Melisa Fleming.

Saudijske vlasti su ranije saopćile da deportiraju samo somalske državljane koji ilegalno borave u njihovoj zemlji.

Al-Shabab, koji je povezan s terorističkom organizacijom Al-Qaidom, kontrolira veliki dio južne Somalije koji graniči s Kenijom i bori se za svrgavanje somalske vlade koju podržava Zapad.

Većina deportiranih kaže da je pobjegla iz Somalije zbog sukoba koji se vodi u njihovoj zemlji, nasilja i kršenja ljudskih prava.

Saudijska Arabija nije potpisala Povelju o izbjeglicama iz 1951. godine, kojom su se 144 države potpisnice obvezale da će pružiti zaštitu civilima koji bježe iz ratnih područja ili od progona.

Međutim, UNHCR je u maju apelirao na sve države da Somalce deportiraju samo na dobrovoljnoj bazi sve dok povratak u Somaliju ne bude siguran.

"Ali kao što svi dobro znamo, Somalija nije sigurna zemlja već skoro 20 godina", rekla je Fleming, dodajući da je ove sedmice u sukobima u Mogadishu poginulo nekoliko desetaka civila, naveo je Reuters.

Prema podacima UNHCR-a, Somalija je, poslije Afganistana i Iraka, zemlja iz koje potječe najveći broj izbjeglica koje su iz zemlje pobjegli zbog sukoba, ekonomskog kolapsa i suše.

U Keniji, Jemenu, Etiopiji, Eritreji, Džibutiju, Tanzaniji i Ugandi trenutno se nalaze 600.484 izbjeglice iz Somalije, dok je 1,4 miliona Somalaca interno raseljeno.